BULDAN TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKMEYE DEVAM EDİYOR
Halil ÖNCÜ (BULDAN - DENİZLİ) - Denizli'nin tarihi dokusuyla ünlü ilçesi Buldan, geleneksel evleri ve eşsiz dokumalarıyla turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Osmanlı ve erken Cumhuriyet döneminden kalma tarihi evleriyle dikkat çeken Buldan, yerli ve yabancı ziyaretçilere kültürel bir yolculuk sunuyor.

Buldan’ın köklü dokumacılık geleneği de turistlerin en çok ilgisini çeken unsurlardan biri. Birçok esnafın dükkanında dokuma tezgahları hala çalışırken, büyük ilgi çekmeye de devam ediyor. Yüzlerce yıldır devam eden el dokuması sanatı, modern tasarımlarla buluşarak hem hediyelik eşyalar hem de geleneksel tekstil ürünleri olarak ziyaretçilere sunuluyor. Buldan dokumalarının zarif ve doğal yapısı, turistler tarafından büyük beğeni toplarken, Buldan pazarı ve çarşısı ise bu el emeği ürünlerini yakından görmek isteyenlerle dolup taşıyor.
Buldan,renkli evleriyle ünlü caddesi sayesinde ziyaretçilerini adeta bir masal yolculuğuna çıkarıyor. Osmanlı mimarisini yansıtan cumbalı evlerin sıralandığı bu renkli cadde, tarihi atmosferiyle dikkat çekiyor. Canlı renklerde boyanmış cepheleriyle fotoğraf tutkunlarının ve yerli-yabancı turistlerin uğrak noktası haline gelen cadde, aynı zamanda Buldan’ın samimi ve sıcak mahalle kültürünü de yansıtıyor.
1800 yılından bu yana hizmet veren dikiş makinesi görenleri hayrete düşürüyor
Tarihi caddede bir araya geldiğimiz esnaf, Buldan'ın son yıllarda da turizm açısından dikkat çeken bir bölge haline geldiğini ifade ettiler. Dokuma ve dikiş ustası Kenan Namlı, ata yadigarı olan 1800'lü yıllardan kalma dikiş makinasının başında bize bu makinenin ve Buldan dokumasının özelliklerini anlattı.
Kasnak işleme ve dikiş ustalığı yapan Kenan Namlı, bu el ile çevirmeli dikiş makinasının gelenler tarafından büyük ilgi ile karşılandığını ifade derken, günümüzde de bu makineler ile yaptığı dokumaları misafirlere sunduklarını söyledi.
Namlı yaptığı açıklamasında, " Makinem 1874 yılı yapımı. 1900'l, yılların başında Ermeni ustalar tarafından Türkiye'ye getiriliyor ve yorgancılık başlıyor serüveni. Daha sonra kına gecelerinde giydiğimiz bindallıların üstündeki işlemeler hepsi bu makinelerde yapılıyor. Makinede ev tekstilinden, giyime kadar birçok alanda kullanılıyor. Bu makine 40'lı yıllarda Buldan'a geliyor ve annelerimizin yaptığı sıvama dediğimiz el işi ile macerası başlıyor. Daha sonrasında Buldan bezinin üzerinde işlemeler hepsi bu makinelerde yapılmış. Bu makine Buldan'da annelerimizin ve ablalarımızın olmazsa olmazı Buldan tabiri ile Kasnak Makinesi. Makine alttan kollu bir makine. 360 derece dönen bir kol, tamamen kalem vazifesini gören bir makine. Şu andaki nakış makinelerinin de atası. "dedi.
Tarih ile iç içe bir cadde!
Buldan esnafı olan Bora Eren'de yaklaşık 10 yıl önce Buldan'a geldiğini ve burada huzur içinde bir hayat geçirdiklerini belirterek, " Yaklaşık 10 yıl önce Karadeniz'den Buldan'a geldim. Gördüğüm şu ki, eğer insanlar tarihle, geçmişle geleceği bir arada yaşamak istiyorlarsa gelebilecekleri en güzel yerlerden birisi Buldan. Çünkü Buldan'da eski tarih ve modern yaşam ikisi bir arada. Buldan insanı modern ve çok kültürlü. Herşeyi görüp görebileceğiniz, bütün güzellikler burada. Evlerin arasına girdiğiniz zaman nar ağaçlarını, üzümleri görebilirsiniz.Burası tarih kokakn bir acdde. Bu caddede Buldan2n güzellikleri ile beraber isanlarımızın hşzmetine suulmuş durumda. Bütün herkesin Buldan'ı mutlaka görmesini dilerim"diyekonuştu.