BU MÜZE MUTLAKA GÖRÜLMELİ: ‘ADANA ARKEOLOJİ MÜZESİ’

Cumhuriyetin ilanından hemen sonra 1924 yılında kurulan ve Türkiye’nin en eski on müzesinden biri olma unvanını taşıyan Adana Arkeoloji Müzesi büyük igi çekiyor.

BU MÜZE MUTLAKA GÖRÜLMELİ: ‘ADANA ARKEOLOJİ MÜZESİ’

Adana’ya gelenlerin öncelikli ziyaret ettikleri Müze, 1928’de Taşköprü’nün başında, şimdi yıkılmış olan Cafer Paşa Camii’nin medresesinde ziyarete açılmış ve daha sonra 1950 yılında Kuruköprü’de yer alan ve bir dönem Etnografya Müzesi olarak kullanılan Kuruköprü Anıt Müzesi’ne, oradan da 1972 yılında modern müze binasına taşınmış.

Mutlaka görülmeli!

Adna’nın merkez ilçesi Seyhan İlçesi, Döşeme Mahallesi'nde yer alan ve yazar Orhan KEMAL’in önemli edebi eseri “Bekçi Murtaza” kitabına da esin kaynağı olan, Milli Mensucat Fabrika’nın restore edilerek Adana Yeni Müze Kompleksi olarak değerlendirilmesi uygun bulunmuş.

18 Mayıs 2017 tarihinde ziyarete açılman Adana Arkeoloji Müzesi'nde prehistorik dönemden bugüne insanlığın yaşam serüveninin, bilgi metinleri, görseller, diaromalar ve canlandırmalar eşliğinde anlatıldığı sekiz salondan oluşuyor.

Salonlarda prehistorik dönem eserleri, Hitit, Asur, Arkaik, Helenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait heykeller, lahitler steller, sunaklar ve büstler gibi taş eserler, cam, pişmiş toprak ve bronzdan yapılmış çeşitli kaplar, pişmiş toprak ve bronz kandil ve figürinler, silindir-damga mühürler, cam, bronz ve altın takılar ile diğer arkeolojik buluntular sergileniyor.

Teşhir edilen eserler içerisinde özellikle Hitit Fırtına Tanrısı Tarhunda’ya ait taş heykel, Anadolu Hiyeroglif Yazıtlı Stel, Babil Steli, Adana İli, Seyhan İlçesi’nde denizden çıkarılan bronz erkek heykeli ile Roma Dönemi’ne ait mermer Antropoid Lahit ve Akhilleus Lahti dikkat çekiyor.