BODER’DEN BASIN AÇIKLAMASI

BODER (Bodrum Turistik Otel İşletmeciler Ve Yatırımcılar Derneği) Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Yiğit Girgin son dönem bölgelerinde yaşanan orman yangınları sonrası açıklamalarda bulundu.

BODER’DEN BASIN AÇIKLAMASI

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“lçemizde ve ülke genelinde yaşanan yangınlardan dolayı hepimiz çok üzgünüz ve umuyoruz ki en kısa sürede ormanlarımız devletimiz ve halkımızın sağduyusu ile yeniden yeşerecektir.
Detaylara bakacak olursak, Bodrum otelcileri ve Bodrum genelindeki tüm turizmcilerin, kurum, kuruluş ve STK’ların bu süreçte halk ve devlet ile dayanışmasına tanık olduk. Birbirine destek olma noktasında Bodrum turizmi çok başarılı bir sınav verdi, bunu vurgulamak isterim. BODER olarak Bodrum otelcileri, TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu,  Deniz Ticaret Odası, Bodrum Ticaret Odası, BESİAD Bodrum, Denizciler Derneği ve daha birçok Bodrum STK’sı Bu süreçte yerel yönetimlerle ve devletin tüm makamlarıyla son derece güzel bir dayanışma örneği gösterdiler. “

BODER OLARAK OLABİLDİĞİNCE HER ALANDAYDIK

“Başkanımız Ömer Faruk Dengiz bilgisinde gerek sıcak bölgede, gerekse de operasyon planlamasında yer aldık. Yangının ilk gününden itibaren Bodrum Umurça Parkı’nda kurulmuş olan bir kriz masamız ve yardım toplama alanımız vardı. Yetkililerle hep diyalog halinde kaldık. Daha sonra bu alanı KonacıkHeredot Kültür Merkezi’ne taşıdık. Bu kriz masasında yangının ilk gününden itibaren BODER’i temsilen hizmet vermiş bulunmaktayız. Burada hem yangına müdahale eden ekiplerin koordinasyonu hem de gelen yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması anlamında çok iyi koordine olduk. Şu anda da Bodrum yarımadasında devam eden olumsuz bir durum yok, çok şükür. Fakat yangın sonrası hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Yine aynı şekilde BODER olarak bu çalışmalara da destek vermiş durumdayız. Kriz masasında da bu eksikleri tamamlayıp elimizden gelen tüm desteklerimizi vermiş bulunmaktayız
Süreçte, Bodrum’daki hiçbir otelimiz tahliye edilmedi ve zarar görmedi. Hiçbir vatandaşımız zarar görmedi. Anlık olarak, güvenlik gerekçesiyle alınan önlemler olsa da hiçbir otelimizde vatandaşlarımızın ve turistlerin başka noktalara ulaşma zorunluluğu olmadı. Bu bizim için bir tesellidir.
Bununla birlikte tahliye edilen bölgeler ne yazık ki oldu… Mazı bölgesinde, Ören bölgesinde, Bodrum’a uzak mesafedeki bu noktalarda vatandaşlarımız tahliye edilmek durumunda kaldı. Gece başlayan tahliyeler sonucunda gerek denizden gerek karadan 2 bin 500’e yakın vatandaşımız güvenli noktalara, Bodrum otellerine ulaştırıldı ve burada yaklaşık 5-6 gün gecelemeleri Bodrum turizmi tarafından sağlandı. Tahliye çalışmalarıyla sadece vatandaşlarımızı değil aynı zamanda Bodrum turizm sektörünün tüm bileşenleri olarak sahadaki gönüllülere, devlet memurlarına desteğimizi sürdürdük.
Ayrıca denizdeki turizmci dostlarımız; Deniz Ticaret Odası ve Denizciler Derneği yapılan çağrılara çok hızlı karşılık verdiler ve kendi hususi teknelerini dahi bu sürece dâhil ettiler. Bunun için minnettarız… Karadaki ulaşım desteğini TÜRSAB Bodrum BTK Başkanı Yüksel Aslan olayın başından itibaren hızla yürüttü. Bodrum Otelciler Derneği olarak biz her daim sahadaydık, sabahlara kadar bütün arkadaşlarımız büyük bir özveriyle çalıştı. Adını sayamadığımız daha nice kahraman isimlerden af dileyerek, herkese çok teşekkür ederiz.
Gönüllüler, Bodrum Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Kaymakamlık, Valilik tüm imkânları seferber etti. Son büyük tahliyemiz de Deniz Kuvvetleri’nin desteğiyle gerçekleşti. Büyük sahil güvenlik tedbirleriyle vatandaşların Bodrum’a tahliyesi sağlandı. Bunlar kısa süreli tahliyelerdi. Bodrum içerisinde yangın yaşanmadığı için, güvenlik amaçlı anlık tahliyeler dışında herhangi bir tahliye işlemi olmadı.”

“REZERVASYONLAR DAHA İYİ OLACAKTIR”

“Rezervasyonlar konusunda sürecin olumsuz etkilenmediğini diyemeyiz. Öncelikle ilk tepki olarak buradaki tatillerini sonlandırmak isteyen kişiler az da olsa oldu. Mevcut rezervasyonları iptal etmek isteyenler de oldu ve ileriye dönük rezervasyon akışımız az da olsa sekteye uğradı. Geçtiğimiz günlerde Bodrum turizm sektörü Bakanlık düzeyinde bir araya geldi. Bu konularda yetkililer ile koordine şekilde bilgi alış verişinde bulunduk. Onların söylediği de şu oldu: Geri dönüşümüz başladı, Bodrum özelinde rezervasyonlar hem iç pazarda hem dış pazarda artış gösteriyor, eski düzeyine gelmesini bekliyoruz. Bu noktada Ağustos ortasından sonra işlerin tekrar normale dönmesini bekliyoruz. Bizim vatandaşlara çağrımız şu, Bodrum’da, Bodrum merkezde onların güvenliğini tehlikeye atabilecek veya onların tatillerini etkileyebilecek herhangi bir unsur gerçekleşmedi. Güvenlik içerisinde, gönül rahatlığı ile Bodrum’daki tatillerine devam edebilirler. Tatilden kastımız şu, insanlar tatile dinlenmek için, kültürel etkinliklere katılmak için, bölgeyi tanımak için çıkıyorlar. Bu noktada tatillerini gerçekleştirebilirler.
Tüm bu durum bittiğinden itibaren de düşüncemiz şudur ki; Bodrum’un Türk halkında ve dünyada özel ve güzel bir yeri var. Biz Bodrum’un tekrar bu konuma gelmesi için gerekli çalışmaları başlattık. Artık buradaki süreç tamamlandığı için şu anda bir turizm noktası olarak nasıl daha ileriye gideriz, en zor zamanda dahi en iyi hizmeti nasıl veririz, kendimizi nasıl en iyi şekilde temsil ederiz bunların düşüncesindeyiz. Bu noktada olumsuz konuların konuşulmasını istemiyoruz.”

BİZİ ARAYAN VATANDAŞLARIMIZAŞUNU DİYORUZ; “BODRUM’A TATİLE GELENLER MAZI’YA, ÖREN’E DESTEK ZİYARETLERİNE GİTSİNLER”

“Sağ olsunlar, Vatandaşlarımız bizi sürekli arayarak Bodrum’a nasıl destek olabileceklerini soruyorlar… Bizler de diyoruz ki, Bodrum’da tatil yapmayı sürdürerek, turizme bağlı 50-60 diğer iş kolunun döngüsünü sürdürmek üzere buraya gelmeye devam ederek, tatilinizi burada güvenli ve sağlıklı bir şekilde sürdürerek bu sürece katkı yapabilirsiniz. Özellikle Mazı bölgesindeki restoranların toparlanması, orada hasar görmüş birkaç pansiyon ve alanın faaliyetine toparlanarak devam edebilmesi için oradaki restoranlara da gitmeyi sürdürmelerini halkımızdan ve tatilci dostlarımızdan bekliyoruz. Bizim BODER olarak yaptığımız çağrı ve çalışmalar da bu yönde… Bodrum’da herhangi bir olumsuz durum olmadığı için kimsenin tatilini ertelemesini ve iptal etmesini istemiyoruz.Bu noktada da bütün vatandaşlarımızı ya da tatile çıkacak misafirlerimizi Bodrum’da, Mazı’da, Ören’de tatile davet ediyoruz.”

DIŞ PAZAR DAHA FARKLI DİNAMİKLERE SAHİP

“Dış pazardaki rezervasyonlar da kısmen etkilendi fakat zaten Bodrum’a uçuşların detayları Covid önlemleri çerçevesinde belirleniyor. Bu noktada rezervasyonların durumu yangın özelinde değil, daha çok salgın çerçevesinde ortaya çıkıyor. Maalesef ülkemizde vaka artışları devam ediyor. Umuyoruz ki bunu kontrol altına alacağız ve tekrar dış pazarlarda etkili çalışmalar yapacağız. Şu anki Turizm Bakanlığı düzeyindeki tanıtım faaliyetleri halen dış pazarda iştahı canlı tutmakta. Bizler de bu sürece kendi bölgelerimizde olabildiğine destek olup sürecin devam etmesini istiyoruz. Bodrum’a uçuşlar devam ediyor ve özellikle ana pazarların burada bulunmasını çok istiyoruz.”

BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ

“Yangınlar sonucu doğanın aldığı zarar noktasında, yaptığımız görüşmelere istinaden söyleyebiliriz ki ıslah çalışmaları başladı. Zarar gören alanların temizliği devam ediyor. Zaten geçirilmesi gereken doğal süreçler var. Bu süreçlerin dışına çıkmadan katkımız nasıl olur, noktasında çalışmalar sürüyor. Bakanlığımız da bu konuda gerekli açıklamayı yaptı. Olması gereken ıslah çalışması neyse, onu yapacaklar. Öncelik Mavi Tur bölgelerine ve turizm açısından etkilenmiş bölgelere verilecek.  Buradaki halkımızı ve doğal hayatı destekleyici faaliyetler ilk olarak buralardan başlayacak diye düşünüyoruz. Sürecin nasıl geçeceğine doğa karar verecek, ama iyileşme sürecinin hızlanması için 2 yıl sürecekse 1 yıl sürmesi, 3 yıl sürecekse 2 yıl sürmesi için çalışılacak.
Bölgede çalışan ekiplere gerek malzeme anlamında gerek kumanya gerekse de konaklama anlamında desteğimizi sürdürdük. Bundan sonraki durumlarda da BODER ve Bodrum konaklama sektörü olarak sahada olacağımızı ve gönüllü olduğumuzu yetkililere bildirdik. Umarız bir daha böyle bir durum yaşanmaz ama her halükarda bizler gerekli hazırlığı ve koordinasyonu sağlayıp en sıkıntılı anlarda da desteğimizi sürdüreceğiz. Devletimiz ve bu gönüllü halkımız ile birlikte güçlüyüz, birlikte başaracağız.”