BAKANLIKTAN TURİZM SEZONU İÇİN VALİLİKLERE GENELGE

Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Ali Şahin'in imzasını taşıyan 'Yoğun Sezondan Önce Alınması Gerekli Tedbirler' başlığıyla yayınlanan genelgede özetle şunlar yer aldı:

· Turiste hizmet veren tüm görevlilerin yabancı dil bilen kişilerden seçilmeli, hizmetler nezaket kurallarına uygun, turistleri rahatsız etmeden yürütülmeli.

· Turistik yöreleri, belli ulaşım akslarını, deniz, hava ve kara terminallerini gösterir yönlendirme levhaları yeterli ve uluslararası standartlara uygun olmalı.

· Aldıkları komisyon karşılığında turistleri otel, pansiyon ve mağazalara götüren kişiler (hanutçu) ile gezintiye veya alışverişe çıkmış turistlerin satıcılar tarafından rahatsız edilmemesi sağlanmalı.

· Taksi şoförlerinin yolculardan fazla ücret almasının ve korsan taksiciliğin önlenmesi.

· Belediye denetiminde çalışan konaklama, yeme-içme ve eğlence tesislerinin fiyat, kalite vc temizlik yönünden sürekli denetimi sağlanmalı, müşteriye sunulan her ürünün fiyatı (örneğin balık, et, sebze, vb.) mutlaka fiyat listesinde yer almalı.

· Bu işletmelerde çalışan personelin kılık, kıyafet ve görünümlerinin temiz, müşterilere karşı davranışlarının da olumlu olmasına itina gösterilmeli.

· Otogar, istasyon ve havaalanları, otobanlar, müze ve ören yerleri, akaryakıt istasyonları, umuma açık dinlenme tesisi, park ve bahçeler ile hayvanat bahçeleri plaj, WC gibi yerlerin temizliğine itina gösterilmeli, şehrin uygun yerlerine modern tuvaletler yapılmalı.

· Herkesin yiyip içtiği ve kullandığı maddelerin satıldığı ve muhafaza edildiği yerler temiz ve sağlıklı olmalı. Satılan malların üzerinde ürünün fiyatını, üretim ve son kullanma tarihini gösteren etiket bulundurulmalı. Yüksek ücretle mal satılması önlenmeli.

· İçkili lokanta ve eğlence yerinin, çevreyi rahatsız edici yüksek sesli müzik yayını yapması önlenmeli.

· Ulaşım araçları, yolculuk yapanlara en konforlu yolculuk hizmetini vermeli. Fiyat tarifelerine uymaları sağlanmalı. Kıyafetleri temiz ve bakımlı olmalı.

· Çöplerin sokağa bırakılmasından, toplanmasına kadar temizlik önlemleri alınmalı. Korsan çöp ve kağıt toplayan kkişilerle mücadele edilmeli.

· Sahillerde ve plajlarda deniz bisikleti, jetski v.b. gibi spor amaçlı kullanılan deniz araçlarının yarattığı gürültü ve hayati tehlike arz eden kazaları önleyici tedbirler alınmalı.

· Cadde ve sokaklarda başıboş gezen kedi ve köpekler korumu altına alınmalı.

· Gürültü ve görüntü kirliliğine, trafik sıkışıklığına yol açtığı görülen minibüs duraklarında gerekli düzenlemeler yapılmalı.

· Korsan otoparkçılık önlenmeli.

· Kıyı ve sahil şeridinde halkın kullanımını kısıtlayıcı uygulamalar kaldırılmalı. Kamuya açık kullanıma imkan verecek düzenlemelerin sağlanması bakımından gerekli tedbirler alınmalı.

· İşletmelerde kaçak içki tüketimi ve sağlıksız gıda tüketiminin önlenmesi ile can ve mal güvenliğinin sağlanması için gerekli önlemler alınmalı.

· İşletmelerde meydana gelebilecek kazaların en aza indirilmesi için gerekli önlemler alınmalı ve bu konuda gerek personel ve gerekse turistler bilgilendirilmeli.

· 15 Mayıs -15 Ekim arasında uygulanan inşaat yasağına uymaları konusunda önlemler alınmalı.