ANTALYA'DA ‘İKLİM DOSTU TURİZM ZİRVESİ’
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ile Gıda Dostu Derneği tarafından organize edilen "İklim Dostu Turizm Zirvesi", Aska Lara Hotel’de düzenlendi.
Zirvede, turizm sektöründe sera gazı salımının düşürülmesi, gıda israfının önlenmesi ile sürdürülebilir turizm konuları tartışıldı.
AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, zirvede yaptığı açılış konuşmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen, sürdürülebilir turizm hareketinin dünyaya örnek oluşturduğun söyledi. Özellikle gıda israfının önlenmesi ve toplumda farkındalık oluşturmayı amaçlayan "Turuncu bayrak"ın önemide dikkat çeken Kavaloğlu, otellerde de turuncu bayrağı yaygınlaştırmak istediklerini belirterek,” AB kendi içinde aldığı karar ile kısa mesafeli uçuşları kısıtladı. Türkiye’nin etrafında 4 saatlik uçuş mesafesinde 700 milyondan fazla insan yaşıyor. AB’nin kısa uçuşlara kısıtla getirmesi Türkiye’yi olumsuz etkiledi. Ancak, Türkiye Dünya’da Sürdürülebilir Turizm Uygulaması ve Sertifikası kriterlerini yerine getirerek bu kısıtlamayı da aştı. Türkiye bu uygulamalarla İklim Dostu Turizmde dünyaya örnek olacak. Ayrıca Türkiye’nin pandemi sürecini çok iyi yönetmesi turizm sektörünü dünyada üst sıralara taşıdı ve ilk dörde girmeyi başardı.’’dedi.
Turuncu Bayrak Kurucusu Ali Akgün, gıda israfının önlenmesi konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Akgün, şöyle konuştu.
‘’Yılda yaklaşık 10 milyon ton gıda çöpe gidiyor ve yıllık sadece gıda israfının karşılığı 255 milyar lira. Bu gıda israfının yüzde 40’ı konaklama tesislerinde gerçekleşiyor. İklim Dostu Uygulamalarla 100 milyar liralık israf kurtarabilir. İklim Dostu Uygulamalar sayesinde hem müşteri memnuniyeti yükselecek hem de Türkiye’nin marka algısı güçlenecek. Yıl boyu çeşitli farkındalık çalışmalarıyla bireylerde iklim dostu farkındalığı yaratmaya çalışıyoruz. Bu arada sürdürülebilir turizm ve Sürdürülebilir İklim anlayışı içinde Antalya’da otel işletmeleri 100 bin adet ağaç diktik”
Konyaaltı Belediye Başkan Yardımcısı Tuğba Berke Bostan da yerel yönetimler olarak STK’larla paydaşlıklarını sürdüreceklerini belirterek, ‘’Atık yağları geleceğimiz için topluyoruz. 10 bin 790 litre atık yağ topladık. Bunu da bio dizele çevirdik. Bahçeler ve parklarda atık ağaç dallarını bioyakıt yaparak üreticilere dağıtıyoruz’’ dedi.
Öte yandan Beslenme Uzmanı Dilara Koçak ise ‘Eko Turizm ile Geleceği Beslemek’ konulu bir sunum yaptı.
Zirve, Batı Akdeniz Temsilcisi Dr. Cem Sakarya moderatörlüğünde de, İklim Mühendisi Prof. Dr. Levent Kurnaz, Antalya Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Ali Manavoğlu, OtelZ koordinatörü Savaş Çolakoğlu ve Aska Lara Resort SPA Otel Genel Müdürü Levent Suyolcu’nun katıldığı ‘’Sürdürülebilir Turizm’’ paneli ile son buldu.
Toplantı sonrası toplantıda değerli görüşlerini paylaşan katılımcılara AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, Turuncu Bayrak Kurucusu Ali Akgün tarafından plaketler takdim edildi.