ALMANYA'DAKİ TURİZM KÖPRÜSÜ 'COOP TRR'

COOP TRR Int. AG.’nin Münster/Osnabrück Uluslararası Havalalanı'ndaki yıllık buluşması Avrupa’daki Türk kökenli turizmcileri, ülkemizden gelen meslektaşlarıyla bir araya getirdi ve yeni işbirliği olanakları konuşuldu.

Bir tur operatörü satın aldığını duyuran COOP TRR, artık turizmde yönlendirici güç de olacağı mesajını verdi.

Avrupa Türk Acenteciler Birliği'nin (COOP TRR Int. AG.) bu yılki geleneksel yıllık buluşması, 9-10 Kasım 2019 tarihleri arasında Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bulunan Münster/Osnabrück Uluslararası Havalalanı'nda (FMO) büyük bir etkinlik şeklinde gerçekleştirildi. Türkiye'den giden turizmciler ile COOP TRR Int. AG. üyelerini bir araya getiren etkinlikte, Münster/Osnabrück Uluslararası Havalalanı'nın terminallerinde açılan stantlarda Alman tatilcilere Türkiye tanıtımı yapıldı. Antalya'nın önde gelen otel markalarının stant açtığı etkinliğe, İstanbul'dan ve Edremit'ten de oteller katılırken, sağlık turizmi alanında da tanıtım ve bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirildi.

Fuarın açılış törenine Türkiye Cumhuriyeti Münster Başkonsolosu Ahmet Davaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Dairesi Başkanı Onur Gözet, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Mücella Kantaroğlu, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Emin Çakmak, MünsterOsnabrück Havalimanı Müdürü Prof. Dr. RainerSchwarz, COOP TRR CEO’su Cumhur Sefer ve COOP TRR Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Şenel katılarak birer konuşma yaptı.

"TUR OPERATÖRÜ SATIN ALDIK"

Açılış konuşmasını yapan COOP TRR CEO’su Cumhur Sefer, başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın farklı kentlerinden ve Türkiye'den gelen tüm katılımcılara teşekkkür etti. 'Birlikte Güçlüyüz' sloganıyla yola çıktıklarını anımsatan Sefer, hedeflerinin Avrupa’ya yayılan Türk kökenli seyahat acentelerini tek çatı altında toplayarak, hem güç birliği yapmak hem de Türkiye turizmine destek vermek olduğunu belirtti. Sefer, "Bine yaklaşan üye sayımızla geçtiğimiz Haziran ayından itibaren yeni bir yapılanma modeline geçtik. Üyelerimizden gelen istek üzerine bir anonim şirket kurduk. Şirketimizin kuruluşunun daha ilk günlerinden itibaren büyük ilgi gördük, hissedar sayımız her geçen gün artıyor. Gelecek yıl için hedefimiz hem sayımızı hem de etkinliğimizi arttırarak yeni projelere imza atmak" dedi.
Turizmde son yaşanan gelişmelere değinen ve Thomas Cook'un iflasından sonra büyük bir boşluk olduğunu savunan Sefer, COOP TRR Int. AG.'nin bir tur operatörü satın aldığını da duyurdu. "Bizler artık sadece tanıtım ve pazarlama değil, yönlendirici güç de olacağız" yorumunu yaptı.
COOP TRR Int. AG.'nin faaliyetleri üzerine kısa bilgi veren CEO Cumhur Sefer'den sonra söz alan Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Şenel de COOP TRR'nin kuruluşundan anonim şirkete dönüşmesine kadar geçen süredeki gelişimini ve işleyişi anlattı.

TÜRSAB: COOP TRR, BİZİM GÜVENCEMİZ

Bu toplantının Türkiye'nin ana pazarı konumundaki Almanya ile Türkiye arasındaki turizm ilişkilerine büyük katkı sağladığını vurgulayan TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Mücella Kantaroğlu, geçtiğimiz yıl 4,5 milyon Alman turist ağırladığımızı hatırlattı. Almanya'dan her yıl tatil amaçlı olarak yurt dışına 70 milyon kişinin çıktığına dikkat çeken Kantaroğlu, "Böylesine büyük bir pazarda çok ciddi bir büyüme potansiyeline sahibiz. Bu bakımdan hedefimiz 2020 yılında Almanya'dan alacağımız turist sayısında yeni rekor seviyeler çıkılması, ardından da birkaç yıllık süreçte 7 milyon Alman dostumuzu ülkemizde ağırlamak" diye konuştu. 

Kantaroğlu şunları ifade etti: "Tüm bu beklentileri dile getirirken elbette pazarda yaşanan önemli gelişmeleri de göz ardı etmiyoruz. Thomas Cook'un iflası ile birlikte yaşanabilecek sıkıntıların da farkındayız. Ancak bu noktada en önemli güvencemizi yalnızca Almanya'da değil, çevresindeki ülkelerden Hollanda, Belçika, Avusturya ya da İsviçre'de 900'ü aşkın seyahat acentesini temsil eden COOP TRR'deki dostlarımız oluşturuyor. Siz değerli tur operatörlerimizin ve acentelerimizin çabası ve desteğiyle Thomas Cook'un iflası sonrası pazarda yaşanacak boşluğun Türkiye lehine bir gelişimle doldurulacağına inancımız tam. Sizler Almanya ile Türkiye arasında bir nevi elçilik görevini ifa eden önemli temsilcilersiniz. İki ülkeyi ekonomik ve kültürel düzeyde buluşturan, tüm olumsuz gelişmelere ve yalan yanlış haberlere karşı siper olan birer kahramansınız. Burada yaptığınız tanıtım ve pazarlama çalışmalarıyla sektörümüzü daha yukarıya taşıyorsunuz. TÜRSAB adına gösterdiğiniz çaba ve emekleriniz için sizlere teşekkür ediyorum."

TÜROFED: ALMANYA'DAKİ TURİZM KÖPRÜMÜZ

TÜROFED Başkanı Osman Ayık da COOP TRR'yi kuruluşun ilk gününden itibaren desteklediklerini kaydetti. Küreselleşme ile birlikte turizmdeki iş yapış şekillerinde değişiklikler olduğunu ifade eden Ayık, değişen ihtiyaçlara çok hızlı şekilde cevap verme zorunluluğu olduğunu kaydederek şöyle konuştu: "Tatil tüketicisinin her geçen gün değişen profiline uygun yeni turizm ürünleri sunmak zorundayız. Seyahat acentelerinin buradaki rolü çok önemli. İşte bu yüzden Thomas Cook'un iflası bizim sektörümüzle ilgili birçok şeyi yeniden sorgulamamızı sağladı. Bu noktada COOP TRR bizim elimizdeki en önemli organizasyonlardan biri. COOP TRR bizimle ve buradaki tüketici ile en önemli köprü görevini görüyor. Almanya, hem klasik iş yapma şekline devam ederken yeniliklere de son derece açık bir turizm pazarı. COOP TRR'nin bundan sonraki süreçte atacağı adımlar turizmdeki işleyişi çok etkileyecek."

TANITIMDA KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Dairesi Başkanı Onur Gözet ise Türkiye'nin geçtiğimiz yıl 39,5 milyon yabancı ziyaretçi ağırladığını söyledi. Bu sayıya yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı da katarsak 46 milyona yükseleceğini ifade eden Gözet, 2019 yılının ilk 9 ayında ise yaklaşık yüzde 15'lik bir artışla 36,4 milyon yabancı ziyaretçiye ulaştığımızı belirtti. Gözet, şunları söyledi: "Sayın Bakanımızın açıkladığı '2023 yılı hedefi 75 milyon ziyaretçi, 65 milyar dolar turizm geliri' hedefi doğrultusunda Türkiye ve destinasyon markalarının değerini yükseltmek, özellikle kişi başı turizm gelirini arttırmak ve bunun için en önemli alan olarak da ürün kalitemizi artırarak ürün çeşitliliğini geliştirmeye önem vermeliyiz. Bu hedefler doğrultusunda kamu ve özel sektör işbirliğini bir adım daha öteye taşıyarak Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı hayata geçiriliyor. Şu anda ajansın örgütlenme ve kuruluş çalışmaları sürüyor. Ajansın faaliyetleri arasında yurt dışı tanıtımda kamu kaynakları ile birlikte özel sektörün de katılımıyla daha çok kaynağın kullanılması öngörülüyor."
2019 yılı tanıtım çalışmaları hakkında da bilgi veren Onur Gözet, televizyon, gazete ve dergi reklamlarının yanı sıra bu yıl Türkiye'de 633 yabancı basın mensubu, seyahat sektörü temsilcisi, blogger ve influcer ağırladıklarını açıkladı. Gözet, 2020 yılında özellikle Almanya ve Avrupa ülkelerindeki Türkiye algısının geliştirilmesi amacıyla daha fazla sayıda ağırlama ve reklam yapacaklarını sözlerine ekledi.

İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEYE DEVAM

Toplantının son konuşmacısı Münster Başkonsolosu Ahmet Faik Davaz, COOP TRR'ye her zaman destek vereceklerini ifade ederek, “Türkiye ve Almanya'nın sadece turizmde değil, aynı zamanda ekonomik işbirliği açısından da önemli partner durumundalar. İlişkilerin her zaman her alanda geliştirilip güçlendirilmesi gerekiyor” dedi.
Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Emin Çakmak da açılış töreninde, sağlık turizminde ülkemizin geldiği son noktayı ve iş olanaklarını anlatan bir sunum yaparak, COOP TRR üyelerini birlikte çalışmaya davet etti.
MünsterOsnabrück Havalimanı'nda 'COOP TRR 4’üncü Yıllık Buluşması' adı altında gerçekleşen turizm fuarında Türkiye'ye özgü lezzetler, tatlı, simit ve kumda kahve stantları da açıldı. Alman tatilciler stantları ücretsiz ziyaret etti. Öte yandan fuar katılımcıları hem de B2B veya B2C iş bağlantıları kurma fırsatı da yakaladı.

YENİ UÇUŞLAR GELİYOR

Bu organizasyonuna ev sahipliği yapan Münster/Osnabrück Uluslararası Havalalanı yönetimi, Türkiye'nin tatil bölgelerine uçuş ağının güçlendirilmesi ve geliştirilmesi konusunda COOP TRR Int. AG. ile yakın işbirliği yapıyor. Buradan Türkiye'ye yeni charter uçuşlar gerçekleştirilmesi planlanıyor. Balıkesir- Edremit Havaalanı, uçuş yapılması hedeflenen bölgelerin başında yer alıyor. Adından da anlaşılacağı gibi iki batı Alman şehri Münster ve Osnabrück arasında konumlanmış bir havaalanı. Sanayi ve gelişmiş tarım alanlarıyla öne çıkan bölgenin ekonomik düzeyi yüksek. Burada yaşayan Türk sayısı da oldukça fazla. Greven'in yakınında, Münster'in 25 km. kuzeyinde ve Osnabrück'ün 35 km. güneyinde bulunuyor. Düsseldorf’a uzaklığı ise 140 km. Havaalanı, günün 24 saati hizmet veriyor ve çoğunlukla tatilciler tarafından kullanılıyor.