7 yıldızlı yalan yine hortladı!

TURİZMDE YILDIZLI YALAN

Türkiye’deki turistik tesis sahipleri, zaman zaman hizmete açacakları otelin “7 yıldızlı” bir tesis olacağını övünerek söylüyor. Oysa yaptığım araştırmada, dünya turizm otoriteleri ile Türkiye’deki otoritelerin turistik tesis tanımında “7 yıldız” olmadığını gördüm. Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, tesis tanıtımında “7 yıldız” ibaresini kullananlara ceza uygulandığını bile söylüyor.Dünya turizmi, turistik tesislerde “7 yıldızlı” tanımlamasıyla Dubai’deki Burj El Arab (Arap Kalesi) ile tanıştı. Dubai’deki girişimcilerin kendi kendilerine ortaya attığı bu tanım, yayılarak Türkiye kıyılarına kadar geldi.Özellikle Türkiye’nin turistik kıyılarında yeni bir oteli hizmete açmaya çalışanların bazılarının “Tesisimiz 7 yıldızlı olacak” diye demeç vermeye başlaması, turizmi yakından izleyenleri rahatsız etmeye başladı.

Konuyu spekülasyonlardan uzak durarak araştırdık. İlk olarak dünya turizminde otorite olarak kabul edilen Dünya Turizm Örgütü (WTO), Uluslararası Otelci ve Restorancılar Birliği (IH & RA) ile Türkiye’den son olarak 2005’te değiştirilen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tesisler yönetmeliği inceledik.

Aşağıdaki Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelik ile konaklama tesislerinin yıldız ve türlerine göre sahip olmaları gereken standartı incelediğimizde “7 Yıldız” diye bir tanımlama olmadığını görüyoruz. 

HANGİ TESİSTE HANGİ  NİTELİK ARANACAK?

Oteller 1, 2, 3, 4, 5 yıldızlı olarak sınıflandırılıyor. 1 yıldızlı otellerde, en az 10 oda, resepsiyon ve kapasiteye yeterli, rahat oturma imkanının sağlandığı lobiden oluşan kabul holü, kahvaltı ofisi ve kahvaltı salonu ile oda sayısının en az yüzde 25´ine hizmet verebilecek sayıda kıymetli eşya kasası bulunacak.

2 yıldızlı otellerde, klima, odalarda saç kurutma makinesi, odalara içecek hizmeti aranırken, 3 yıldızlı otellerde klimaya ek olarak, odalarda televizyon, mini bar, yüzme havuzu, çamaşır yıkama ve ütüleme hizmeti, 24 saat büfe hizmeti verilecek.

4 yıldızlı otellerde aranacak nitelikler ise şöyle:

Kabul holünde telefon kabinleri, yatak örtüsü, mini bar, kıymetli eşya kasası, oda servisi, kuru temizleme ile terzi hizmeti, satış mağazası, okuma yeri, sürekli doktor hizmeti ve revir, emanet hizmeti,telefon, faks, internet bağlantılı bilgisayar gibi büro hizmetlerine yönelik çalışma ofisi, odalara mesaj bırakabilme sistemi, yüzme havuzu, kabare, tiyatro, sinema etkinliklerinin yapılabileceği kapalı salon, simültane tercüme hizmetleri, gece kulübü, diskotek veya benzeri eğlence imkanı veren ayrı bir salon, en az 40 metrekare büyüklükte aletli jimnastik, aerobik veya bilardo salonu, alarm sistemi bulunan sauna, Türk hamamı, mini golf, tenis veya voleybol sahası, trambolin, bowling salonu, go-kart pisti, kayak ve deniz sporları, squash salonu veya benzeri imkanlar sağlayan ünitelerden en az üç adet, pasta ve içki servisi verilen en az 100 kişilik salon.
 
5 YILDIZLILAR İÇİN  AMBLEMLİ 10 MALZEME

Yönetmeliğe göre 5 yıldızlı otellerde, odalarda çalışma masası, yatak baş ucunda merkezi aydınlatma düğmesi ve priz, boy aynası, bornoz, diş temizlik kiti, tek kullanımlık terlik, dikiş kiti, ayakkabı sileceği, cilası, duş köpüğü, makyaj temizleme pamuğu, kutu kağıt mendil, şemsiye gibi en az 10 adet amblemli malzeme, banyolarda telefon ve büyüteçli ayna olacak. Tütün ürünleri içilmeyen oda düzenlemesi, garaj veya üzeri kapalı otopark, odalarda uydu veya video yayınları ile oda sayısının yüzde 10´u oranında internet imkanı sağlanması, bay ve bayan kuaförü, satış mağazalarının da bulunacak.

APARTLARIN NİTLİKLERİ

Apart otel, motel, pansiyon, tatil köylerinde de standartları belirleyen yönetmelik, lokantalarda Türk mutfağına yönelik hizmet verilmesi halinde Türk kahvesi ve çayının geleneksel usullere uygun hazırlanarak sunulmasını öngörüyor.

Eğlence yerlerine yönelik düzenlemeler arasında, diskoteklerde disk-jokey yeri, acil durumlar için ikinci bir çıkış imkanı bulunması aranıyor.

YÜZME HAVUZLARI

Yüzme havuzlarında suyunun devamlı temizliğini sağlayan filtrasyon ve dezenfeksiyon sistemi, havuz çevresi ile güneşlenme alanlarında kaymayı önleyici zemin kaplaması ve düzenlemesi, havuz içinde emniyet basamaklarının yapılması, derinliğin değiştiği her kademede ölçü belirtilmesi, çocuklar için en fazla 50 santimetre derinlikte ayrı bir havuz, can güvenliğini sağlayan sertifikalı cankurtaran bulundurulacak.

Yönetmelikle birlikte, 21.05.2000 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Turizm Tesisleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. ( KAYNAK: TUYED )