14 ÜLKE İPEK YOLU’NU ORTAK PAZARLAYACAK

14 ÜLKE İPEK YOLU’NU ORTAK PAZARLAYACAK
TUYED yönetiminin UNWTO Bülteni’nden derlediği bilgilere göre, İran’ın tarihi Urmiye kenti, İpek Yolu Turizmi 2016-2017 Eylem Planı’nın tartışılmasına ev sahipliği yaptı. UNWTO ile İran Kültürel Mira, El Sanatları ve Turizm Derneği (ICHTO) ile Batı Azerbaycan Eyaleti tarafından organize edildi. Toplantıya 500'ü aşkın kamu ve özel sektör paydaşları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İran İslam Cumhuriyeti ve ICHTO Başkanı Mesud Soltanifar, ülkeler arasında bilgi üretme, ticari işbirlikleri ve kültür alışverişi konularında köprü olmak istediklerini belirtikten sonra “Bunu yaparken hem dünya barışı hem de çağdaş İpek Yolu’nun ruhunu tanıtmaya katkıda bulunacağız” dedi.

İpek Yolu Görev Gücü’nün öncelikleri

UNWTO İcra Direktörü Zoltán Somogyi,  İpek Yolu Projesi’nin ülkelerin giderek artan ekonomik kalkınma stratejilerine yardımcı olduğunu hatırlatarak “Ulus ötesi turizm yollarına talepler artıyor. Bu da kamu ve özel sektöre küresel güzergahlar sunuyor. Bizlerin de bu eğilimi üst seviyelere taşımamız gerekiyor” diye ekledi.

14 ülkeden temsilcinin katıldığı toplantıda üç temel konuda ortak hareket edileceği kararlaştırıldı: 1) Pazarlama ve tanıtım, 2-Hedef yönetimi ve kapasite geliştirme, 3-Seyahatlerin kolaylaştırılması. Üye ülkeler bu konularda ortak hareket etmeyi kabul edip, İpek Yolu Projesi’nin turizmde geniş fırsatlar sunduğunu, başarıya ulaşmak için de ortak stratejiler belirlenmesini kararlaştırdı.

Ayrıca, İpek Yolu üzerindeki ülkelerin miras haritaları, resimler ve diğer bilgilerini içeren rehberin ortaklaşa kullanılacağı İpek Yolu Mobil Uygulama’sı geliştirilecek. Rehber, mirası koruma standartları, sürdürülebilir turizm ürünlerinin geliştirilerek birleşmesiyle İpek Yolu koridorlarında ortak yönetimi geliştirilecek. Toplantılarda İpek Yolu Mirası Kılavuzu Eğitim Merkezi’nin kurulması ve mobil rehberin Dünya Turist Rehberleri Birliği (WFTGA) ile işbirliği içinde geliştirilmesi benimsendi.
6. UNWTO İpek Yolu Görev Gücü Toplantısı’na UNESCO, Dünya Turist Rehberleri’nden yetkililerin yanı sıra, üye devletler Bulgaristan, Hırvatistan, Gürcistan, Endonezya, İran, Irak, Kazakistan, Moğolistan, Pakistan, Rusya, İspanya, Türkiye, Ukrayna ve Özbekistan’dan yetkililer katıldı. Toplantıya katılan Türk Hava Yolları yetkilileri, İpek Yolu üzerinde rota geliştirip, bağlantılar kurulması noktasında destek vereceklerini dile getirdi.