YELİZ GÜL EGE ''ANTALYA SON YILLARIN EN KALABALIK VE EN VERİMLİ AĞIRLAMASINI YAPACAK''

Yeliz Gül Ege, Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan olaylar sonrası Türk turizminde nasıl bir değişim olduğunu ise, “Bu türden olağanüstü haller her milletin başına gelebilecek kötü hadiselerdir o nedenle bundan bir fayda bekleyecek kadar aciz ve aç değil Türk turizmi. Getirisi olacaktır fakat bunlar sizin misafiri nasıl ağırladığınızla alakalıdır nihayetinde Türkiye destinasyonunu tercih etmiş misafiri iyi ağırlar iseniz, tatile tekrar Türkiye’ye gelmekten kendini alamayacaktır. Ama siz iyi değilseniz, çevrenizde yaşanan olumsuzluklar her ne olursa olsun, misafir tercihlerini farklı noktalarda kullanacaktır “dedi.

 

Turizmde rekabet sürerken, Kemer bu rekabetin neresinde diye sorsam?

Kemer, eşsiz bir turizm bölgesidir ve bu özelliğini hala da sürdürmektedir. Sahip olduğu artıları her zaman rakiplerinden fazladır. Bölgemiz, her şeyden önce yaşayan halk ile iç içe bir turizmi benimsemiş ve doğası gereği de bunun böyle olması gereken destinasyonlardan olmuştur. Kemer, sonradan yapılandırılmış bir turizm köyü, bir turizm destinasyonu değildir. O nedenle, bu Kemer için en büyük artıdır. Fakat, bu avantaj, beraberinde kimi zaman zorlukları da getirmektedir. Halkın turizme adaptasyonu çok zor olabilmektedir fakat Kemer destinasyonu bu süreçleri geride bırakmıştır. Fakat, turizm talebinde meydana gelen değişikliklere karşı hızlı reaksiyon vermelidir destinasyonlar aksi takdirde popülaritesini kaybedecektir çünkü her geçen gün yeni bir destinasyon karşımıza çıkmaktadır. Kemer, bu açıdan kimi zaman biraz hantal kalabilmekte fakat; gerek marinası, gerek tarihi dokusu gerekse denizi Kemer’i her zaman rekabette ön sıralarda görmemizin sebebidir.

"Kemer, eşsiz bir turizm bölgesidir ve bu özelliğini hala da sürdürmektedir. Sahip olduğu artıları her zaman rakiplerinden fazladır"

 Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanan olaylar sonrası Türk turizminde nasıl bir değişim oldu. Bunun olumlu ve olumsuz yanları nedir?

Bu türden olağanüstü haller her milletin başına gelebilecek kötü hadiselerdir o nedenle bundan bir fayda bekleyecek kadar aciz ve aç değil Türk turizmi. Getirisi olacaktır fakat bunlar sizin misafiri nasıl ağırladığınızla alakalıdır nihayetinde Türkiye destinasyonunu tercih etmiş misafiri iyi ağırlar iseniz, tatile tekrar Türkiye’ye gelmekten kendini alamayacaktır. Ama siz iyi değilseniz, çevrenizde yaşanan olumsuzluklar her ne olursa olsun, misafir tercihlerini farklı noktalarda kullanacaktır . Ülke olarak, bu yaşanan krizlerin tam da göbeğinde yer alıyor olmamızdan dolayı, krizi çok iyi yönetmemiz ve dış ilişkilerimizi turizme zarar vermeyecek şekilde yürütmemiz bu yaşanan olaylardan olumsuz etkilenmemizi sağlayacaktır. Bu olayların ülkemize, niceliksel anlamda, olumlu etkisi mutlaka olmuştur ve olacaktır da.
 

"Bazı kesimlerin  Rusya ile “Vizesiz uygulama sonucunda niteliksiz turist gelecektir” yorumlarına hiç bir zaman katılmıyorum…"

Rusya ile vizelerin kalkmasının turizme etkisi ne olacak? Bu konuda görüşünüz nedir?

Mutlaka olumlu olacağı görüşündeyim; bazı kesimlerin  “vizesiz uygulama sonucunda niteliksiz turist gelecektir” yorumlarına hiç bir zaman katılmadım. Biz askeri liseye insan almıyoruz; tatil herkesin hakkıdır ve size gelmiş olan misafirnize de layığıyla hizmet vermek bizlerin görevidir.Rusya, çok kalabalık bir ülke ve çok azında henüz pasaport var ve bu çok azı bizi şu an doyuruyor. Pazar çok geniş, o nedenle neden daha fazla sayılar yapmayalım?

Bu yıl için öngörünüz nedir?

2011 farkını, sayılarla ortaya koyacak diye tahmin ediyorum. Şu anki verilerde onu işaret ediyor. Fiyatlar gayet mantıklı düzeylerde ve Türkiye’ye talep tüm ülkelerden çok ileri düzeyde. Antalya ise son yılların en kalabalık ve verimli ağırlamasını yapacaktır.

Kemer Ruslar ile anılmaya devam ediyor. Daha önceleri Almanların yoğunlukta olduğu Kemerdeki Pazarın çeşitlenmesi için ne yapılabilir? Otelinizdeki misafir portföyü hakkında bilgiler verir misiniz?

Ruslar ile anılmasının şu an bir sakıncası yok. Neden iki ülke vatandaşı için tatil bu kadar sıkıntılı bir hale sokuluyor ülkemizde anlamıyorum. Aynı ülke vatandaşları, Hindistan’da, Mısır’da ya da Yunanistan’da gayet uyum içersinde tatillerini yapıyorlar. Bizim ülkede bizlerin olaya bakışımızda var bir sıkıntı. Bunun da zamanında yine Avrupalı acenteler tarafından sorun olarak dile getirilmiş olmasından dolayı olduğunu düşünüyorum. Turisti yönlendirendir acente; o nedenle, zamanında bu olumsuz görüş Kemer’e yapılmış kötü bir darbedir. Buraya gelen Avrupa lı burada tatilini yaptığında; bu olumsuz düşüncelerin aslında yersiz olduğunu görmektedir. 80’li yıllarda Kemer İskandinav ve Alman ağırlıyordu. Şu an ağırlıklı Rus ağırlıyor ve küçümsenmeyecek de bir iç Pazar misafiri var Kemer’in. Pazarın dönemsel olarak belirli bir pazarın elinde olmasının tek handikabı, oluşabilecek bir krizde büyük sıkıntılar yaşamamızın muhtemel olmasıdır. Bunun dışında, Kemer her turiste açıktır ve buraya gelen her turistin tatil anlayışına uygun tesisler ve beraberinde aktiviteler bulması kaçınılmazdır. Bizim tesislerimizin 2011 misafir portföyü; %63 Rus pazarı, %20 iç Pazar, %7 Orta Doğu, %10 Avrupa ülkeleridir.
 

"Fiyatlar gayet mantıklı düzeylerde ve Türkiye’ye talep tüm ülkelerden çok ileri düzeyde. Antalya ise son yılların en kalabalık ve verimli ağırlamasını yapacaktır"

Başarılı bir turizmci olarak, otelcilere ne gibi önemli önerileriniz olacak?

Sezonumuz çok güzel fakat kirli rekabet yaparak lütfen bu sezonda olumsuz tablolar yaratmayalım. Düşük fiyat politikası veya da yapılabilecek çifte rezervasyon yanlışları bizleri çok olumsuz etkiler; bindiğimiz dalı kesmiş oluruz. O nedenle, kaliteli hizmet ve medeni bir rekabet diyorum.
 

YELİZ GÜL EGE KİMDİR?

1978 yılında Antalya’da doğdu.Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden 2000 yılında Bölüm birincisi olarak mezun oldu.Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programından 2004 yılında mezun oldu. Yüksek lisansım süresinde Araştırma görevlisi olarak akademisyenlik görevini yürüttü. Eğitimimi tamamlamamın ardından, çocukluğumdan bu yana içinde büyüdüğüm tesislerin Genel Koordinatörlük görevini üstlendi. Şu an, Rose Residence Beach 5 Yıldız,Rose Resort Hotel 4 Yıldız,Rose Hotel 3 Yıldız olmak üzere toplam 1600 yatağa sahip Gül Turizm İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Üyesidir.

• ATSO (Antalya Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Başkan Vekili.
• AKTOB(Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeler Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi.
• TOBB(Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi.
• ANSİAD(Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği) Üyesi.
• TYD(Turizm Yatırımcıları Derneği) Üyesi.
• Kemer Yelken Kulübü Üyesi.

 ATSO Meclis Başkan Vekilliği Döneminde 120 yıllık ATSO tarihinde,meclisi yöneten ilk kadın oldu.Evli ve bir çocuk annesidir.Yeliz Gül ege iyi derecede İngilizce bilmektedir.