TÜRKLER TATİLE ÇIKINCA HABER DETOKSUNA GİRİYOR

Seyahat sitesi momondo.com.tr’nin 23 ülkede gerçekleştirilen araştırması tatildeyken sosyal medyadan kopamadığımızı ortaya koydu. Verilere göre Türklerin yarısından fazlası (%64) tatil sırasında fotoğraf paylaşmadan duramıyor. Bu orana göre dünyada tatildeyken en çok fotoğraf paylaşımı yapan ikinci ülkeyiz. İlk sırada ise yüzde 65’le Çin yer alıyor. Tatilde telefon veya tablet gibi cihazlarını tamamen kapatan Türklerin oranı ise yalnızca yüzde 11. İşte diğer sonuçlar…

TATİLDE HER ANIMIZI PAYLAŞMAK İSTİYORUZ

Tatil her ne kadar kafa dinlemek, rahatlamak için tercih ettiğimiz bir kaçamak olsa da sosyal medyadan kopamıyoruz. Verilere göre tatil sırasında Türklerin yarısından fazlası (%64) fotoğraf paylaşmadan duramıyor. Listenin başında yüzde 65’le Çin yer alırken Türkiye’yi yüzde 60’la Brezilya takip ediyor. Listenin üst sıralarında yer alan diğer ülkeler ise sırasıyla Romanya (%52) ve Norveç (%44). Tatilde sosyal medya paylaşımlarına en fazla ara veren ülkeler Almanya (%20) ve Avusturya (%23). Türklerin ise yalnızca yüzde 15’i tatil sırasında sosyal medyada herhangi bir paylaşım yapmıyor.

İŞ HAYATI TATİLDE DE DEVAM EDİYOR

Peki, tatilde iş hayatından uzak durabiliyor muyuz? Araştırmaya göre Türklerin yarısından fazlası (%57) iş ile ilgili aramaları yanıtlamaya devam ediyor. Söz konusu mailler olduğunda ise bu oran yüzde 68’lere çıkıyor. Tatildeyken iş hayatı konusunda en aktif grup 18-22 yaşları arasındakiler. Bu yaş grubundaki gençlerin sadece yüzde 36’sı iş görüşmelerine ara verirken, mailleri yanıtlama söz konusu olduğunda bu oran yüzde 27’ye düşüyor. Tatilde iş ile ilgili konulara mola vermeyi en çok tercih edenler ise 23-35 grubundakiler.

TEKNOLOJİDEN EN AZ KOPAN İKİNCİ ÜLKEYİZ

Sosyal medya ve iş hayatından kopmak için en etkili yöntemlerden biri de mobil cihazları tamamen kapatmak. Ancak, Türklerin yalnızca onda biri (%11) “Tatil boyunca hiçbir şey görmek istemiyorum” diyerek cihazlarını tamamen kapatıyor. Cinsiyetler açısından incelendiğinde, erkeklerin bu alanda kadınlara göre daha başarılı olduğu ortaya çıkıyor. Kadınların yüzde 7’si tatilde iletişim araçlarını kapattıklarını belirtirken Türk erkekleri arasında bu oran ikiye katlanıyor (%15). Bu konuda Türklerle ikinciliği paylaşan diğer ülkeler ise Amerika, Brezilya ve Romanya. Tatilde mobil cihazlarından uzak durma konusunda en zorlanan ülkelerin başında ise yüzde 9 ile Çin geliyor. Tatilde teknolojiye ara verme konusunda en başarılı millet ise yüzde 30’la Avusturya.

TATİLDE HABER OKUMAK İSTEMİYORUZ

Tatilde her ne kadar sosyal medya ve iş hayatından kopamasak da haber detoksu konusunda yüzde 26’yla dünyada ikinci sırada yer alıyoruz. Verilere göre her dört Türk’ten biri ”Tatilde kafa dinlemek ve rahatlamak için ne yapıyorsunuz?” sorusuna “Haberleri takip etmiyorum” şeklinde yanıt veriyor. Listenin başında Avusturya (%27) yer alırken, haberlere ara veren ülkeler arasında Türkiye’yi Fransa (%25), Rusya (%24) ve Polonya (%24) takip ediyor. Tatilde en çok haber okuyan ülke ise yüzde 96’yla Finlandiya.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren momondo Türkiye sözcüsü Serpil Öztürk şöyle konuştu: “Her yıl Türkiye dahil, 23 ülkede gerçekleştirdiğimiz ‘Uluslararası Seyahat Araştırması’ seyahat alışkanlıklarımıza dair bir çok ayrıntıyı ortaya koyuyor. Türkiye’de binden fazla katılımcının yanıtlarına göre, tatilde haberlerden uzak durmayı başarsak da sosyal medyadan ve iş hayatından uzak kalamıyoruz. Mobil cihazlarımızı kapatıp teknolojiye tamamen ara verme söz konusu olduğunda ise dünya sıralamasında sonlarda yer alıyoruz.”