TURİZMİ YENİ KEŞFEDEN ÖZBEKİSTAN, TÜRKLERİ BEKLİYOR

TURİZMİ YENİ KEŞFEDEN ÖZBEKİSTAN, TÜRKLERİ BEKLİYOR
Yüzölçümü 447.400 kilometrekare, nüfusu ise 30,5 milyon olan Özbekistan’da turizm bakanlığı bulunmuyor. Bu işi 1992’de kurulan Özbekturizm Milli Kumpanyası yürütüyor. Yıllık ihracatı 12,5 milyar dolar, ithalatı 8,7 milyar dolar olan ülkede turizm yeni yeni gelişiyor. Özbekistan’da kişi başına milli gelir 3.500 dolar. Ülke geçen yıl toplam 750 bin turist ağırladı.

Bünyesinde tatil.uz, citytour.uz ve uzbooking.com’u barındıran Özbekistan’ın en büyük tur operatörlerinden Miramax’ın tepe yöneticisi Dilmurad Sabirov, ülkesinde çeşitli yıldız kategorisindeki 300 otelde 10 bini aşkın yatak kapasitesi bulunduğunu söylüyor. Özbekistan’da yeni otel yatırımları bulunduğuna dikkat çeken Sabirov, Türk misafirlere İstanbul kalkışlı turlar hazırladıklarını belirterek şu bilgileri veriyor: “Yedi günlük turlarımızda fiyatlar 980 dolardan başlıyor. Turda misafirlerimiz Bağımsızlık Meydanı, Hazreti İmam Cami, Hz. Osman’ın Kuranı sergilendiği Kukeldaş Medresesi, Urgenç, Hiva Kalesi, Cuma Camii, İslam Hoca Medrese ve Camii, Palvan-Darvaza Kapısı, Buhara, Nakşibendî Türbesi, Ulugbek Medresesi, Buhara emirinin yazlık sarayı, İmam Buhari türbesi, Registan Meydanı, Şahi -Zinda komplesi, Bibi Hanım Camii ve Hz. Daniel türbesinin yanı sıra şehir gezilerine katılıyor. Miramax olarak Özbekistan’ın yanı sıra, Kazakistan’ı da içeren 11 günlük turlarımız var. Bu turda fiyatımız 2 bin 295 dolar.”



“İnanç turizmi potansiyeli yüksek”

Özbekistan’ın inanç turizmi potansiyelinin yüksek olduğu belirtiliyor. İnanç turları düzenleme konusunda Özbekistan’ın Miramax şirketiyle çeşitli görüşmeler yaptıklarını belirten Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, konuyla ilgili olarak şu bilgileri veriyor:
“Özbekistan, Türk-İslâm medeniyetine ait birçok tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında İmam Buhari, Tirmizi, Şah-ı Nakşibendî, Danyal peygamber gibi önemli şahsiyetler var. Taşkent, Semerkant ve Buhara'daki İslam eserleri yıllara meydan okuyor. Kökeldaş Medresesi’nde Hz. Osman Mushaf'ının bir nüshası sergileniyor. Ceylan derisine yazılmış Kur'an-ı Kerim'in bazı sayfalarındaki lekelerin Hz. Osman'ın şahadeti sırasında akan kanı olduğu rivayet ediliyor. Bunlar inanç turizmi için son derece önemli.”

Özbekistan’ın Hiva ve Buhara kentlerinin  Bin bir Gece Masallarını andırdığına dikkat çeken Özkar, Özbek halkının turistlere karşı son derece sıcak ve misafirperver olduğunu vurguluyor. “Türkleri çok seviyorlar” diyen Özkar sözlerini şöyle noktalıyor: “Başka ülkelerde sokaktaki insanın fotoğrafını çekmek hiç de kolay değilken, burada insanlar poz vermekle kalmıyor, sizinle birlikte fotoğraf bile çektiriyor. Yemek kültürü ve damak zevkimiz de birbirine çok yakın. Tüm bu özelliklerinden dolayı Özbekistan’a kültür ve inanç turları düzenleyebiliriz. Bu konuda Özbekistan’ın en büyük tur operatörlerinden Miremax ile görüşme halindeyiz.”