TURİZM SEKTÖRÜNE BÜYÜK DESTEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığının iş birliğiyle Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türk Eximbank, Halkbank, Vakıfbank, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) arasında “Türk Eximbank Kaynaklı Destek Kredisi” protokolü imzalandı.

TURİZM SEKTÖRÜNE BÜYÜK DESTEK

Bu destek kredisinin, Türkiye ekonomisinin performansını ortaya koyan bir çalışma olarak, ekonominin finansman bakımından da sağlamlığını gösterdiğine işaret eden Bakan Numan Kurtulmuş, törende yaptığı konuşmada, 300 milyon liralık bu desteğin ihtiyaç duyulması halinde gelecek yıllarda arttırılabileceğini söyledi.  

Seferberlik Ruhuyla Büyük Bir Atılıma İhtiyacımız Var

Turizmin dünya ekonomisindeki büyüyen yerine de değinen Bakan Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin dünyada gelişen turizm pastasından yeterince pay alabilmesi için seferberlik ruhuyla büyük bir atılıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

Sektörün geçtiğimiz yıllarda yaşadığı kötü tabloyu mucizevi bir geri dönüş ile tersine çevirdiğini ifade eden Bakan Numan Kurtulmuş, “Hem sektörünün dinamikliği hem sektörle hükümet arasındaki ilişkinin çok daha hızlı bir şekilde gelişmiş olması ve bir takım oyunu ruhuyla hep birlikte turizmi daha ileriye götürme konusundaki kararlılığımız bize önümüzdeki yıl itibariyle ciddi bir şekilde ümit veriyor.” dedi.

Türkiye’ye bu yılın ilk dört ayında yaklaşık 7,8 milyon turist geldiğini dile getiren Bakan Numan Kurtulmuş, bu rakamın ilk dört ay açısından son yılların rekoru olduğunu belirterek, yine bu yıl içerisinde 40 milyon turist hedefine ulaşacaklarını ve 32 milyar dolarlık bir turizm geliri seviyesinin yakalanacağını kaydetti. 

Sektörü Büyük Hedefler İçin Bir Araya Getirdik

Turizm sektörünün 2023 yılı hedefleri olarak belirledikleri 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm gelirine ulaşabilmek için önemli adımlar attıklarını ifade eden Bakan Numan Kurtulmuş, turizmle ilgili bütün tarafların bir masa etrafında bir araya gelerek hedeflere yöneldiği bir istişare kurulu oluşmasını sağladıklarını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti: 

“Öncelikle TÜRSAB ile Bakanlığımızın titizlikle hazırladığı, 1973 yılından kalmış olan yönetmeliğin yenilenmesi çalışması seyahat acentaları bakımdan önemli bir adımdı. İnşallah seçimden sonra da Bakanlar Kurulu’ndan geçmesi sağlanacaktır. Bu çerçevede turizm sektörü kendisini günün şartlarına adapte etmiş oluyor. Ayrıca, turizm de bir istişare kurulu oluşturulması konusunda geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz imza töreni töreniyle turizmle ilgili bütün tarafların bir masa etrafında gelerek kendi içerisinde gönüllü ama ortak hedeflere yönelecek bir istişare kurulu oluşmasını sağladık. Bu da fevkalade önemlidir. Bunun sonuçlarını çok kısa bir süre içerisinde, olumlu bir şekilde göreceğimize inanıyorum.”

Devrim Niteliğinde Bir Kararla Yatırımcılarımızın Önünü Açtık

Turizm yatırımcılarının uzun yıllardır beklediği arsa tahsisleri konusunda atılan adımları da hatırlatan Bakan Numan Kurtulmuş, “Yatırımcılarımızın, yatırımlarını yenileyemedikleri bir gerçekti ve bu çerçevede devrimin niteliğinde bir karar alındı. Arsa tahsislerinin 49 yıllığına yenilenmesi konusunda atılan bu adım sektörde yeni yatırımların gerçekleşmesi, mevcut yatırımların yenilenmesi ve özellikle yeni yatırımcılarımızın yurtdışından ortak bulabilmesi için önemli bir fırsat oluşturacaktır.” dedi.

Teşviklerle Seyahat Acentalarımızı Güçlendirdik

Teşvikler konusunda da önemli adımlar atıldığını sözlerine ekleyen Bakan Numan Kurtulmuş,  şunları söyledi:

“Yurtdışından getirilen uçaklara, hedef pazarlara göre ve uçak gövdesine göre, verilecek teşviklerin yüzde 20 ve yüzde 30 oranında arttırılması konusundaki kararlılığımızın sektöre fevkalade olumlu dönüşler sağladığını görüyoruz. Durağan bir şekilde değil, yılın 12 ayına yayılan ve ölü sezonda daha fazla, yüksek sezonda ise daha az teşvik vermeyi öngören yeni teşvik uygulamamız 2018 ve 2019 yıllarında sektörü rahatlatacak bir adım olacaktır. Türkiye’de uçak başına bin 500 dolardan 9 bin dolara kadar teşvik alacak şirketlerimizin, seyahat acentalarımızın çok daha rahat bir şekilde bu teşviklerle yurtdışından misafirleri getireceğini görüyoruz.”

Kuvaziyer Turistleri Yeniden Türkiye’de 

Kruvaziyer turizmi alanında önemli bir atılım ortaya konulduğunu vurgulayan Bakan Numan Kurtulmuş, kruvaziyer turizminde teşvikleri iki yıllık bir paket olarak ortaya koyduklarını ve bunun ilk sonuçlarını da daha şimdiden almaya başladıklarını söyledi. Türkiye’den ayağını kesmiş kuruvaziyer turistlerin bu yaz itibariyle yeniden gelmeye başladıklarını belirten Bakan Numan Kurtulmuş, kruvaziyer turizminin bu sene ciddi bir şekilde toparlanmaya başlayacak alanlardan olduğunu kaydetti.