TURİZM NE OTELSİZ, NE TUR OPERATÖRSÜZ, NE SEYAHAT ACENTASIZ NE DE ULAŞIMSIZ OLMAZ!

TURİZM NE OTELSİZ, NE TUR OPERATÖRSÜZ, NE SEYAHAT ACENTASIZ NE DE ULAŞIMSIZ OLMAZ!
SAYD Başkanı Sefa Altınay’ın yaptığı şöyle:

“En büyük kim? Kitle turizminin başladığı 80’li yılların sonundan bugüne geçtiğimiz 40 yıl da her dönem otelci, acentacı ve havayolları sıkı bir işbirliği içerisinde çalışıp birbirleri vasıtası ile ülkemize turist hareketi sağlayıp kazanç elde etmişlerdir.

Seyahat acentelerinin kaynak ülkelerdeki pazarlama faaliyetleri neticesinde uçaklarını ve yolcularını Türkiye’ye çeviren tur operatörlerine ve turistlerin konakladığı otellere yolcunun ulaşımını sağlayan havayollarına fatura muhatabı ve garantör olan seyahat acentelerinin geçmişte ve günümüzde ne işe yaradığını ve hangi riskleri alarak turizm potansiyelimizi bu noktalara getirdikleri sektör dışı toplantılarda anlatmak turizmciler olarak muhakkak sıklıkla yaptığımız bir şey. Lakin turizm portallarında bu konunun tartışmaya açılmasını çalışıp gündem oluşturması son derece gereksiz.

Seyahat acentelerini ve seyahat acentesi kökenli tur operatörlerini önemsizleştirmek maksatlı bu açıklamaları doğru bulmuyoruz. Dayanağı olmayan rakamlar ve istatistikler havada uçuşurken Maliye Bakanlığı’nın rakamları zannediyorum seyahat acentelerinin ne işe yaradığını ifade ediyordur ülke ekonomisi adına. Özellikle son günlerde döviz kazandırıcı hizmetlerin Turizm işletmeleri açısından önem arz etmesi ve döviz kredilerine kısıtlama getirilmesi gibi konuların konuşulduğu ortamda ortaya atılan bu tür görüşler sektörümüzde ayrışmalara sebebiyet verecektir.

Son 40 yıl her dönem krizde ve yükselişte otel-seyahat acentası-havayolu birlikte ve güç birliği yaparak, hatta çoğu zaman uygun olmayan mevzuatlara ve eşit olmayan uluslararası rekabete rağmen birlikte yükselmişler ve bu günlere gelmişlerdir.Bugün ortaya çıkıp kim daha önemli tartışması yapmak bize fayda sağlamaz. Daha olgun, daha bilinçli ve daha profesyonel davranmak gerekir, ayrıştırıcı değil birleştirici olmamız şart.  

Turizm ne otelsiz, ne tur operatörsüz, ne seyahat acentasız ne de ulaşımsız olmaz. Yasama da bunun bilincinde olarak gerekli düzenlemeleri yapmıştır. Bu konular ile ilgili kanun, kural, nizam bellidir. Turizm STK’ları ve birlikleri ise bu işlerin yolunda gitmesi ve yetersiz kalınan noktalarda gerekli düzenlemelerin yapılması için kamu ya yön göstermek ile yükümlüdür.Güçlü bir turizm ekonomisi için olmaz ise olmaz tüm turizm bileşenlerine ve paydaşlarına iyi sezonlar ve bol kazançlar dilerim.”