TURGAY GENÇ YAZIYOR. ''OTELLER AVRUPA VE RUS PAZARINDA SATIŞI DURDURMAKLA HATA YAPIYOR''

Bununla birlikte iç Pazara yönelik çalışan acentelerin yapmış olduğu kontratlara bakarsanız hemen hemen hiçbir acentenin garanti kontenjan kontrat yapmadığını göreceksiniz.

Ayrıca Avrupalı operatörler erken rezervasyonla birlikte, ödemelerini de otellere geçmekteler.

Uzun vadede ülkemizin turizmden sağlayacağı faydalar, yabancı ülkelerden ülkemize gelen Turist sayısı ve elde edilen gelir ile orantılı. Keza ülkemizin hedeflerine ulaşma çabaları her ülkenin yaptığı gibi yurt dışı tanıtım faaliyetleri etrafında şekillenmekte.


Bakanlığımızın en önemli hedeflerinden biri de ülkemizin yurt dışında tanıtılması.

Bu bağlamda araya bayram girdiği için Avrupalı ve Rus operatörlere iç pazarın oteli dolduracağını düşünerek oteli satışa kapatmak kendi bindiğimiz dalı kesmektir.

Bu zihniyete daha önce Çeşme'de Tanık olmuştum.

Otel sahibi fiyatın Düşük olduğunu öne sürerek Tui gibi bir operatörün Çeşme'de gerçekleştireceği ilk kış operasyonunu reddetmişti.

Oysa Çeşme'ye ve Türkiye'ye ne kadar büyük kötülük yaptığının farkında değildi.

Eğer operatörün tekif ettiği fiyatları kabul etseydi ki bu fiyatlar çokta düşük değildi;

(Ortalama, HB, PP 28 Euro, per night)

1- Çeşme ve Otel Avrupa'da Tui'nin kataloglarında yer alacaktı. Bu bir reklam fırsatıydı.

2- Çeşme'ye hareketlilik gelecek bundan esnaf başta olmak üzere tüm halk fayda sağlayacaktı.

3- Otel ve Bölge kataloglara girecek,Tui'ye rakip Operatörlerin gözü Bölgeye çekilecekti.

4- Çeşmeye olan ilgi artacaktı.

5- Otel kışın açık kalacağı için istihdamda süreklilik sağlanacaktı.

Kısacası Çeşme kazanacaktı.

Ama Otel sahibi ne yaptı; Çeşme'yi umursamadı,Kazanacağı parayı hesaplarken uzun vadede Bakanlığın Tüm tanıtım faaliyetlerini bir anda bitirdi.Çok para kazanamayacağını hesaplarken işçiyi evine gönderdi.

Tıpki kısa vadede para kazanmak için Avrupa ve Rus Pazarına kapıları kapatan Satış Pazarlama Müdürlerinin yaptığı gibi.

Değerli arkadaşlar kış doluluklarımızın artmasında, early booking ödemeleri ile otellerin ayağa kalkmasında bu operatörlerin yanımızda olduğunu unutmayın.

Otel sahibinin early booking ödemeleri ile tadilatlarını gerçekleştirebildiğini,ödemeler dengesini sağlayabildiğini, bu ödemelerin ülke ekonomisinde döviz kaydedildiğini göz ardı etmeden adımlarımızı atmamız gerekiyor.

Hepimiz şu gerçeği kabul etmek zorundayız.Turizmde ülke olarak turizmden elde edebildiğimiz gelir ve ülkemize gelen yabancı Turist sayısı oranında başarılıyız.
Bu nedenle Yabancı operatörleri küstürmemeliyiz.Hepimiz para kazanmak gibi bir amaca sahibiz.Bununla birlikte toplumsal,sosyal sorumluluklarımızda mevcut.Bu nedenle adımlarımızı atarken lütfen Ülkemiz Turizminin Temel taşlarından olan Partnerlerimizi,yabancı Tur operatörlerini küstürmeyelim.

Nitekim Tur satış görevlisinin tüketiciye sunacağı katalog,yapacağı olumlu,olumsuz yorumlar tüketici davranışında belirleyici olacaktır.
 
Sevgiyle kalın,
 
Turgay GENÇ