TOLGA ÇEVLİK ''İÇ PAZAR TÜRKİYE'DE HEP KURTARICI PAZAR OLMUŞTUR''

Çevlik yaptığı açıklamasında, “İç Pazar Türkiye’de hep kurtarıcı Pazar olmuştur. Ne zaman yatak sayısı artar, ne zaman dış pazarda bir durulma ve kriz olursa, iç Pazar piyasadaki boşlukları doldurarak piyasanın nefes almasını sağlamıştır. Görünen odur ki; 2012’de yaşanan sektörel sıkıntı, 2013 yılında da aynı ayarda yaşanacaktır. Genel olarak 2012’den kötü bir sezon beklemiyorum, ama daha da iyi bir sezon beklemiyorum. Ama İç Pazar için daha iyiye gideceği kesin” dedi.

Bize biraz kendinizi tanıtır mısınız?

İstanbul doğumluyum. 15 yıldır turizm sektörü içindeyim. İlk olarak Bodrum’da bölge  rehberi olarak adım attım turizm sektörüne… Kültür rehberliği, kültür turları müdürlüğü, transport müdürlüğü, operasyon müdürlüğü, iç turizm müdürlüğü ve son iki acentemde de genel müdür yardımcısı olarak görev yaptım ve yapmaya da devam ediyorum. Bu yaptığım işlerin ortak özelliği kısa süreli olmamasıdır. Başarının hangi sektör olursa olsun  istikrar, inanç ve ideallerle birlikte geldiğine inanan biriyim. Eski jenerasyonun aksine; sadece kendi çalıştığımız yerin değil, sektörün kazanması gerektiğine inanan, sektörün hangi dalında olursa olsun herkesin birbirine destek olması gerektiğine inananlardanım. Bütün çalışmalarımı bu doğrultuda yapmaya ve herkese rakip, dost fark etmez destek vermeye özen gösteriyorum ve kan kaybeden birçok yönümüzün bu şekilde daha iyi hale geleceğine inanıyorum. Yani kısacası sektörü geliştirmek adına çalışan biriyim ve bunu da çeşitli platformlarda dile getirilmesinin gerektiğine inanıyorum.

TURON9’da son durumu değerlendir misiniz? TURON9'un hedefi nedir?

TURON9 son bir senedir içinde bulunduğu ve duvarları olan kutudan çıkmaya başladı. İlk hedef markayı on plana çıkarmakta. Şu anda yazılı ve görsel basında, sosyal medyada en üst seviyede bunu yapıyoruz. Zaten alt yapısı sağlam olan bir firmayken daha da güçlenen ve emin adımlarla yürüyen bir firma imajını sağlamlaştırarak işlerimize devam ediyoruz. Daha önce Cruise turları bünyemizde mevcut idi; şu an kendimizin de organize ettiği yurtdışı turlarımızın oluşturulduğu bir Outgoing departmanımız var. Bunun yanında özel gruplara yapılan kültür turları herkese açıldı ve kültür departmanımız bir senedir faaliyette. Ayrıca bünyemizde olan Kıbrıs departmanı profesyonel bir kadro ile departman haline geldi. Son olarak M.İ.C.E departmanımızda kuruldu ve her koldan sektöre hizmet veren bir acente haline geldik. Şu anda fırsat sitemiz yapım aşamasında, bu fırsat sitesi diğer fırsat sitelerine göre daha farklı bir konseptte olacak ilerleyen günlerde bunları da kamuoyu ile paylaşacağız. İnternet sitemiz yenilendi, hem göze hoş gelen hem de tüketicinin daha rahat kullanabileceği bir site haline geldi. Gün geçtikçe de ziyaretçi sayımız artıyor.

Tüm bunların yanı sıra otelcilik yatırımlarınız da var. Bu konuda da bilgiler verebilir misiniz?

Evet doğrudur…Bu arada sadece 5 yıldız otel , Deluxe otel ve butik otellerin satılacağı, diğer departmanlarında bu konseptteki ürünlerinin satılacağı eski olan yeniden hizmete şubat ayında girecek bir acentemiz daha var. Bu konuda yakında bir açıklama yapacağız. Acenta dışında otelcilik yatırımlarımızda devam etmek de. Daha önceden mal sahibi olduğumuz Sapanca’daki otelimize ek olarak 2013 sezonunda otelcilik yatırımlarına hız verdik. Yatırımlarımıza Ayvalık’da ki Ayvalık Beach’i ve Kuşadası’ndaki yeni ismi Balla Pino olan 2 tesis daha ekledik. 2012 sezonu TURON9’un kendini dışarıya açıp kabuğunun dışına çıktığı bir sezon oldu. 2013 yılında da bu sene ki politikamızın devamı ile beraber daha başarılı bir operasyon yaparak piyasada önemli adımlar atacağız. Otelcilik yatırımlarımız ve kurulan diğer departmanlarımız ise bu adımları atmamızda bize destek olacak. Ayrıca en başından beri söylediğimiz gibi TURON9 sadece acente bazında ilerleyen bir şirket değil. Bütün bu büyüme ve gelişme aşamalarında mutlak ve mutlak sektöre bir katkısı olması yönünde çalışmaları da devam etmektedir.

Türklerin tatil alışkanlıklarınızı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türk misafir artık aralık ayında yani kayak sezonunda yaz tatili satın alıyor. Bu çok büyük bir gelişme. Hep konuştuğumuz şey; Türk misafir Temmuz- Ağustos döneminde rezervasyon yaptırıp bu dönemde tatil yapardı. Şimdi tatil sezonu da uzadı, rezervasyon yaptırma tarihi de.. Yanı kısacası Avurpa’da ki sistem Türkiye’ye çoktan yerleşti ve her geçen sene artarak talep erken tarihlere de gidecek gibi görünüyor. Bizlerde bu gelişime çeşitli kampanyalar ve avantajlar ile ayak uyduruyoruz.

 

Erken Rezervasyonda Turon9 Nasıl bir yol izledi? Artık Erken rezervasyona alıştık mı?

Bizim artık her sene klasikleşeceğini düşündüğüm On9 saat,on9 dakika,on9 saniye,on9 Aralık’taki gerçek yüzde 50 indirim kampanyamız büyük ilgi gördü. Biz bütün hazırlığımızı bu kampanyaya göre başlatıyoruz. O gün itibari ile erken rezervasyona başlıyoruz, ciddi bir hazırlık dönemi gerektirdiği için kampanyaya 3-5 otel ekleyerek değil de tamamen hazır olarak giriyoruz. O nedenle başarılı bir başlangıç olduğundan dolayı sonrası da güzel devam ediyor. Erken Rezervasyona bence fazlası ile alıştı insanlar artık.  Artık tatilciler neredeyse 9-10 ay önceden gidecekleri yerin rezervasyonlarını yaptırıyorlar, buda tamamen artık erken rezervasyonun oturduğunu gösteriyor. Tabi acentelerin yaptığı iptal garantisi ve fiyat avantajı olması bunu daha da geliştirdi. Ben her geçen sene bu kampanyayı doğru organize eden acente ve otellerin daha iyi sonuçlar alacağı düşüncesindeyim.

Geçtiğimiz 2012 sezonunu ve 2013 yılını değerlendirebilir misiniz?

İç Pazar Türkiye’de hep kurtarıcı Pazar olmuştur. Ne zaman yatak sayısı artar, ne zaman dış pazarda bir durulma ve kriz olursa, iç Pazar piyasadaki boşlukları doldurarak piyasanın nefes almasını sağlamıştır. Görünen odur ki; 2012’de yaşanan sektörel sıkıntı 2013 yılında da aynı ayarda yaşanacaktır. 2012’den kötü bir sezon beklemiyorum ancak daha da iyi bir sezon beklemiyorum. 2013’de İç Pazarın daha iyiye gideceği kesin. Bu tip krizlerin satış pazarlaması iyi olan otellerin ve acentelerin işine yaradığı ve zarar görmediği görüşündeyim.  Biz geçen sene birçok firma gerilerken, %50 oranın da büyüme sergiledik. Bunun gibi birçok firma ve otel var buda doğru adım atan ve piyasayı koklayan insanların ne kadar az zarar gördüğünün hatta daha fazla kar ettiğinin göstergesidir.

Son olarak vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

2013 sezonunun ülkemiz için sektörün içindeki bütün herkes için iyi geçmesini diliyorum. Birbirimize destek olmadan sadece olduğumuz alanı büyüteceğimizi unutmamamız gerektiğini söylemek istiyorum. Bizim sektörümüz büyümeye çok elverişli bir sektör ve ülkemiz için büyük bir kazanç kaynağı, umarım doğru adımlarla daha iyiye doğru gideriz.