SENFONİK ORKESTRA EŞLİĞİNDE SULTANİ ŞİİRLER “AHENG-İ HÜMAYÛN”

Fatih Sultan Mehmet, 2. Beyazid, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Sultar 2. Murad, Sultan 1. Ahmed, Sultan 2. Osman, Sultan 3. Ahmed ve Sultan 2. Selim’in şiirlerinin usta sanatçılar tarafından seslendirildiği albümün Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen galasında konuşan Bakan Kurtulmuş, Osmanlı’nın medeniyette öncü bir role sahip olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye’de büyük sanatçıların neden yetiştirilemediği tartışmasının aslında dil ile kalbin neden bir aheng içerisinde tutulamadığı anlamında bir eleştiriyi de barındırdığını dile getiren Bakan Kurtulmuş, “Genç kardeşlerimizin içerisinden nice Avniler, Muradiler, Selimiler çıksın. Onlar da gönülleri ile dillerindeki ahengi oluşturarak asırlar sonrasına sözler söylesinler.” dedi.

Sözün en iyi söylendiği, aheng içerisinde ifade edildiği şiirin sanatın zirve formlarından birisi olduğunu belirten Bakan Kurtulmuş, ahengin aslında evrenin ve insanın yaradışılındaki şiirsel dengeye de işaret ettiğini kaydetti.

Sözlerini güçlü bir şekilde ortaya koyan medeniyetlerin yollarına güçlü bir şekilde devam ettiklerini ifade eden Bakan Kurtulmuş, Osmanlı’nın fiziki bazı güçlerden ibaret olmadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Büyük medeniyetlerimizden biri olan Osmanlı İmparatorluğunu ortaya çıkaran medeniyet şüphesiz sadece fiziki bazı güçlerden ibaret değildir. Osmanlı döktürdüğü toplarından, savaş tekniklerini en üst noktaya çıkarmış bir medeniyetten ibaret değildir. Bunun ötesinde düşüncesini, sözünü, sözünün ortaya çıkarmış olduğu gücü en iyi şekilde kullanabilen ve bu anlamda gönlündekini, zihnindekini gayet güzel bir şekilde ifade edebilen büyük bir medeniyettir. Osmanlı medeniyette hep öncü olmuştur.”

Osmanlı sultanlarının sadece birer büyük siyaset dehası ve askeri deha olmasının yanı sıra söz, gönül ehli olabilmiş sultanlar olduğunun da altını çizen Bakan Kurtulmuş, “Her birinin mutlaka el sanatları bakımından bir ya da birkaç maharetinin ve yabancı dilin yanında dildeki hâkimiyetlerini en güzel şekilde ifade edebildikleri şiirleri vardır.  Osmanlı sultanları büyük bir terbiye almış, büyük bir üstadın önünde oturmuş ve gönül nasıl konuşturulur onu öğrenmiş gönül ehlidir aynı zamanda. Bugün karşımıza devasa bir külliyat olarak gelen her birisi bir büyük ses, aheng şaheseri olan nice şiirler ulaşmıştır.” dedi.