SAYD: YENİ YASA TASLAĞI SUİSTİMALLERE ÇOK AÇIK!

Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Hamit Kuk, bugün TBMM'de görüşülecek Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı kanun teklifiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başkan Hamit Kuk bir yazılı açıklama yaptı:

SAYD: YENİ YASA TASLAĞI SUİSTİMALLERE ÇOK AÇIK!

“Bildiğiniz üzere turizm sektörünü yakından ilgilendiren ‘Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’, Komisyonda görüşülerek TBMM'ye sevk edilmiştir. Başlangıçta tüm sektör mensuplarının hem fikir olduğu ve turizmin tanıtımının tek çatı altında toplanması açısından önem arz ettiği bir yasanın olmasıydı. Bugün gelinen noktada meclise sevk edilen yasa taslağı turizmcilerin beklentilerinden çok uzak kalmıştır.  
Meclise sevk edilen mevcut yasa tasarısı şu anki haliyle her türlü suistimale açık halde olduğu ve bu şekli ile hedeflenen verimliliği ve başarıyı yakalamayacağı aşikârdır. Bugüne kadar ki birçok örneğinde olduğu gibi ayırt etmeksizin hangi siyasi iktidar olursa olsun hükümetlerin politikaları gölgesinde kalacaktır.

Bugün meclise sevk edilen Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı yasa tasarısı yeniden düzenlenerek Sayıştay denetimine ve Kamu ihale Kanununa tabi olup hükümet politikalarından bağımsız bir ajans olmalıdır. Turizm STK’ları ve bakanlık temsilcilerinden oluşan bir icra kuruluyla tamamen bağımsız bir ‘Turizm Tanıtma Ajansı’ kurgulanmalıdır.

Tam yetki ile iş yapan icra kurulunun alt komisyonları oluşturulmalıdır. Turizmin bölgesel temsilcilikleri, dijital pazarlama, sosyal medya ve benzeri paydaşlarla hem turizmin bölgesel gelişimine ve hem de turizm pazarlamasına katkı yapacak şekilde komisyonlar oluşturulmalıdır. Bu komisyonların oluşturacağı çalışmalar çerçevesinde icra kurulları kararlar alarak çalışmaları yürütmelidir.
Diğer yandan icra kurulları belirlediği politikalar çerçevesinde bütçeleri oluşturmalı ve buna göre kamu ve özel sektörden alacağı katkı paylarını planlamalıdır. İnisiyatif tamamen turizm sektörüne yön veren özel sektör temsilcileri ve turizm bakanlığı temsilcilerinin uhdesinde olmalıdır. Hükümet politikalarından etkilenmeyen ve sadece oluşturulan Türk turizm politikaları çerçevesinde çalışacak bir ajans olmalıdır.

Turizm Ajansı fikri ile yola çıkan Türk turizm sektörü temsilcilerinin hayal ettiği Ajans modeli budur. Bu model mutlak başarıyı sağlayacak ve Türk turizminin bugünkünden daha ileriye taşıyacak vizyona ulaşacaktır.
Aksi bir çalışma sistemi ile turizm sektörünün bir arpa boyu yol alamayacağı ve hatta sektörün kaynaklarının sektör dışında harcanacağı ve bu işten hiçbir fayda sağlanamayacağı geçmişteki uygulamalarda görülmüştür.
Umuyoruz ve inanıyoruz ki; Kültür ve Turizm Bakanlığının sektör paydaşlarına danışmadan hazırladığı ve çok ciddi eksiklikleri bulunan bu yasa taslağı meclisteki iktidar ve muhalefet ayırt etmeksizin tüm değerli milletvekillerimizin aklı selim ve vicdani duygularıyla hareket edecek ve sektöre ciddi yaralar açacak bu yasa taslağındaki hataları giderecek şekilde düzenleyeceklerdir.  Tüm turizm sektörünün beklentisi bu yöndedir”