SABAH GAZETESİ, TURİZM SEKTÖRÜNÜ ANTALYA’DA BULUŞTURDU

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman'ın da katıldığı platformun ana başlığı "Türk Turizmindeki Fırsatlar ve Finansman Stratejileri" oldu. Mimar Sinan Kültür Merkezi'nde gerçekleşen etkinlikte melek yatırımcı Ali Rıza Babaoğlan, TÜROFED Üyesi Burhan Sili, Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, THTC Başkanı Emin Çakmak, AKTOB Başkan Yardımcısı Kaan Kaşif Kavaloğlu ile Sabah yazarları katıldı. Etkinliğe Antalya’dan ve Türkiye genelinde turizm firmaları, oteller ve sektörle ilgili STK yöneticileri ve üyeleri katıldı. Antalya Mimar Sinan Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek etkinlik iki oturumdan oluştu.









İlk oturumda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman Antalya’ya turizmin çok yakıştığını ifade ederken,2023 yılında hedefin 50 milyin turist, 50 Milyar dolar gelir olduğunu söyledi. Yayman, “ 20113 yılında Antalya’ya gelecek olan turist ayısının 20 milyon olacağını hedefliyoruz. 2016 yılında çok zor bir yıl geçirdik ve bu yılı hatırlamak bile istemiyoruz. Antalya’da beş yıldızlı otel sayısı Çin’den sonra geliyor. Ayrıca Antalya, İtayla ve İspanya’daki beş yıldızlı otel sayısından fazla otel sayısına sahip” dedi. Yayman, Güneş, Kum, deniz turizminin yanı sıra Kültür ve alternatif turizme de önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi.






 
Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, tatilin bir lüx değil, ihtiyaç olduğunu söyleyerek, “ Tatil bir lüx değil, ihtiyaç. Hatta tatil, sosyal sorumluluk projesi olarak görülmeli.  Her zaman krizlerde iç Pazar çok önemseniyor. Keşke her zaman iç pazara gereken önem verilse. Bu krizlerde iç pazarın değeri daha çok hatırlanıyor” dedi.  Vardar ayrıca, korsan ve denetimsiz tur faaliyetlerinin sektöre büyük zarar verdiğini de sözlerine ekleyerek, konuya dikkat çekti.





Türkiye'nin en önemli yerli zincirlerinden birini oluşturan Limak International Hotels  Koordinatörlüğünü yapan Kaan Kavaloğlu ise yaptığı konuşmasında "2017 yılı, 2016 yılına göre muhakkak ki, daha verimli bir yıl olacak geçecek. Tabii ki bu sene de beklentilerimizin biraz altında kalabiliriz. 10 Milyon seviyesine ulaşamamamızın tek nedeni Batı Avrupa pazarı olacak. Rusya ve diğer BDT ülkeleri bizim ülkemize karşı çok büyük bir özlemle, tatile helme inancıyla hareket ediyorlar. Şu anda gördüğüm kadarı ile herhangi bir politik problem olmaz ise Rusya ve diğer ülkelerden, Ukrayna, Kazakistan,Özbekistan gibi ülkelerden zannediyorum  üç buçuk milyonu geçecek. Antalya bu rakamı geçtiği zamanda çok rahatlar. Sadece Batı Avrupa’daki turist profilinin tekrardan Türkiye’ye olan aynı Ruslar gibi özlemlerini pekiştirmek. Bunları pekiştirecek hareketlerde bulunmak. Turizm maalesef siyasi ilişkilerden çok etkileniyor.  Bu siyasi ilişkilere de bakarken de ülkemizin potansiyelini çok altta görmemek lazım. Türkiye ve Antalya kolay vazgeçilebilen bir destinasyon değil"diye konuştu.





TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda ALTİD Başkanı Burhan Sili ise turizmdeki gelişmeleri hazırladıkları bir slayt gösterisi ile sunarken, bölgelere göre tatil sürelerinin belirlenmesini ve planlamamasını istedi.