OTELLERDE UYGULAMALI OKUL SAYISI 200’E ÇIKACAK

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Millî Eğitim Bakanlığı ile geçtiğimiz yıl turizm meslek liselerine ilişkin yaptıkları protokolü hatırlatarak, ilk 11 okulun yaz staj programına bu yıl başladığını ve başarı ile tamamladığını ancak sayının yetmediğini söylerek, “Önümüzdeki sene 50 okula çıkarıyoruz. Sonra aşamalı bir şekilde 2023 yılına kadar 2023 yılına kadar 200 okula çıkarıyoruz.” dedi.

OTELLERDE UYGULAMALI OKUL SAYISI 200’E ÇIKACAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında eğitimde iş birliğine yönelik Millî Kütüphane’de bir protokol imzalandı. Protokolü Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzaladı.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda görev yapan öğretmenlere, eğitimde dramadan Türkçe’nin kullanımı ve diksiyona, akıl ve zekâ oyunlarından bilgi okuryazarlığı ve masal anlatıcılığına, görsel sanatlardan sahne sanatları ve sinema eğitimine uzanan çok farklı konularda eğitim verilecek olan protokol ile kütüphaneler eğitim ve etkinlik projeleri kapsamında hem mekân hem de eğitim faaliyeti ile etkinlikleri destekleyici bir unsur olarak kullanacak. Ayrıca, öğretmenlerin Devlet Tiyatroları sanatçıları ile birlikte tiyatro oyunları hazırlaması ve sahnelemesine de olanak sağlanacak.

Eğitim Ordusunun Yükünü Hafifletmeliyiz

“Ağaç yaşken eğilir” sözüne atıfta bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, toplumsal sorunlara aranan en güzel yanıtın bu üç kelimeden oluşan vecizede saklı olduğuna işaret etti.

Anneler ve babalar olarak çocukları doğduğu andan itibaren, karakterlerinin şekillenmesi, millî ve manevi duygular konusunda bilinçlenmeleri ve sahiplenmeleri ile bu konuda düşüncelerinin, bilgilerinin gelişmesi için belli bir seviyeye kadar gayret edildiğini dile getiren Bakan Ersoy, “Bir seviyeden sonra da onları öğretmenlerimize emanet ediyoruz. Bu anlamda öğretmenlerimize çok büyük görevler düşüyor. Başta Millî Eğitim Bakanlığımız ve onun bünyesindeki bütün eğitim ordusunun sorumlulukları çok büyük. En önemli görevimiz onların omuzundaki bu büyük yükü hafifletmeye gayret etmek. Bu hepimizin öncelikli görevi olması gerekiyor.” dedi.

Öğretmenlerimizin Daha İyi Yetişmesi İçin Her Türlü Desteği Vereceğiz

Millî Eğitim Bakanlığı ile yaptıkları protokolün çok çok önemli olduğunu belirten Bakan Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Bakanlık yetkilileri ile göreve geldiğinden beri çok hızlı bir çalışma içinde olduklarını kaydetti.

Hem Millî Eğitim Bakanlığının istediği projelerde hem kendi istedikleri projelerde çok etkili sonuçlar aldıklarını vurgulayan Bakan Ersoy, konuşmasında “Önemli olan yeni çağdaş eğitim sistemleriyle öğretmenlerimizin daha iyi yetişmesi için Millî Eğitim Bakanlığımızın öngördüğü projede bizim elimizden gelen desteği vermemiz. Bugüne kadar olduğu ve bundan sonra da olacağı gibi biz her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. 

2 Milyon Öğrenci Sinema ile Buluşturuldu

“Sinema Seyretmeyen Öğrenci Kalmasın Projesi” kapsamında bugüne kadar 2 yıl içerisinde 2 milyona yakın öğrencinin sinema ile tanıştırıldığını dile getiren Bakan Ersoy, bu projeye bu yıl da devam edeceklerini söyleyerek, Millî Eğitim Bakanlığının hem öğrenci gruplarının oluşturulmasında hem de öğrencilere gösterilecek filmlerin seçimlerinde öncelikli rol oynadığını, kendilerinin ise sinemacılar ile birlikte onların bu projeden en etkin bir şekilde yararlanmalarını sağladıklarını ifade etti.

Lisan Ağırlıklı ve Uygulamalı Eğitim İlk 11 Meslek Lisesinde Başarılı Oldu

Turizmde çok büyük hedeflerinin olduğunun altını çizen Bakan Ersoy, 2030 yılında turist sayısını çok ciddi şekilde artırmak ve nitelikli turisti Türkiye’ye kazandırmak istediklerini söyledi ve şöyle devam etti:

“Bu bağlamda en önemli şey de insan kaynağı. İnsan kaynağının yetiştirilmesinde de en etkili çalışacağımız yer Millî Eğitim Bakanlığı. Geçen yıl yaptığımız bir protokol geçtiğimiz yaz itibariyle hayata geçti. Turizm Meslek Liselerinin müfredatında çok ciddi bir değişikliğe gidildi. Sektörün istediği şekilde müfredat Millî Eğitim Bakanlığımız ile birlikte şekillendirildi. Sektörün ihtiyacı, turizm yapıldığı için lisan ağırlıklı ve otellerde uygulamalı bir eğitim görmeleriydi. Bu kapsamda imzalanan protokol ile ilk 11 okul yaz staj programına bu yıl başladı ve başarı ile de tamamladı. Ders zili çalması ile birlikte sektörle beraber oluşturduğumuz program dâhilinde eğitimlerine başladılar.”

2023’de Okul Sayısı 200’e Ulaşacak

Önümüzdeki sene itibariyle otellerde eğitim görecek okul sayısını 50’ye ulaştıracalarını belirten Bakan Ersoy, sözlerini şöyle tamamladı: “Yakın bir tarihte bir protokol ile bunların 2023 yılına kadar ki gelişimiyle ilgili planlamayı sonuçlandıracağız. 2023 yılına kadar aşamalı bir şekilde 200 okula çıkarıyoruz. Bu yeni müfredat öğrenciler ve sektör tarafından da çok takdir edildi. Çünkü eğitiminiz boyunca üç lisan öğreniyorsunuz. İki mecburi lisanı çok iyi derecede öğreniyorsunuz, bir de seçmeli lisan öğreniyorsunuz. İleride turizm yapmasanız bile öğrenci açısından hayat kariyerinde çok önemli olan üç lisanı öğrenmiş oluyorlar. Sektörde devam edecek arkadaşlar içinde çok ciddi uygulamalı bir mesleki eğitim almış oluyorlar. İnanıyorum ki, diğer sektörlere de örnek olacak bir çalışma ve başarıyla da uygulanmaya başlandı. Bunu Türkiye geneline yayarak, 2023 turizm hedeflerimizde ihtiyaç duyacağınız insan kaynağını başarıyla karşılanmasını bu şekilde sağlamış olacağız.”

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un protokolün detaylarına ilişkin yaptığı konuşmasının ardından protokol iki Bakan tarafından imzalanarak, hatıra fotoğrafı çektirildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy törenin sonunda Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a dijital Millî Kütüphane Üye Kartı hediye etti.

Eğitimde İş Birliği Protokolü

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî okullarda görev yapan öğretmenlerin; sanat ve kültür etkinlikleri ile sosyal becerilerinin artırılması, Türkçe’nin kullanımı ve diksiyon, eğitimde drama, akıl ve zekâ oyunları, okuma kültürü, bilgi okuryazarlığı, masal anlatıcılığı, tiyatro, görsel sanatlar, sinema eğitimi konularındaki mesleki yeterliklerinin geliştirilmesi, başta masal ve diğer drama temalı eğitimlerde kütüphaneleri etkin kullanımının ve kütüphanelerde etkili ders işlemelerinin sağlanması, sahne sanatları hazırlama, tiyatro oyunu yazma ve sergilemeye yönelik bilgi ve becerilerinin artırılması, tiyatronun eğitimdeki yeri ve önemi, öğretim programlarının kazanımları ve farklı disiplinlerle ilişkilendirilmesi konusundaki yetkinliklerinin geliştirilmesi, kütüphanelerin eğitim, sanat ve kültür etkinlikleri kapsamında kullanımı amaçlanıyor.

Ayrıca, Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okul öncesi, ilkokul (resmî ve özel) ve ortaokullarda, okul öncesi, ilkokul (resmi ve özel) öğrencilerine okuma kültürünün geliştirilmesi ve kütüphaneleri etkin olarak kullanabilme becerilerinin kazandırılması için nitelikli ortam oluşturulması, etkinliklerin planlanması, uygulanması ve pilot uygulamalar sonrasında çalışmaların yaygınlaştırılması, ortaokul düzeyindeki öğrencilerin bilgi okuryazarı olma süreçlerine dâhil edilmelerinin sağlanması ile nitelikli bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, kullanma ve iletme becerilerinin okul döneminde kazandırılması, öğrencilerimizde ve toplumda millî ve kültürel değerler yönünden farkındalık oluşturmak, topluma ve kişiye yararlı olacak temel değerleri gündeme getirerek öğrencilerimizi hayata hazırlamak,   kültürel,   sosyal, duygusal gelişimlerine katkıda bulunmak ve çevresine daha duyarlı bireyler yetiştirmek amacıyla öğrencilerin ücretsiz olarak sinema ile buluşmasının sağlanması hedefleniyor.

Protokol kapsamında; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî okullarda görev yapan öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimlerine yönelik MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü iş birliğinde eğitimde drama, Türkçe’nin kullanımı ve diksiyon, akıl ve zekâ oyunları, okuma kültürü, bilgi okuryazarlığı, masal anlatıcılığı, tiyatro, tiyatro tarihi, tiyatro oyunu yazarlığı, görsel sanatlar, sahne sanatları, sinema eğitimi vb. konularda yüz yüze ve uzaktan eğitim faaliyetleri düzenlemek; düzenlenecek eğitimlere eğitici desteği vermek; etkinliklerin taşra teşkilatına duyurusunu yapmak; Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünce hazırlanan mesleki gelişim çalışmalarına ve diğer eğitim, kültür, sanat faaliyetlerinin kütüphanelerde düzenlenmesine destek olmak; kütüphane personelinin, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün mahallinde yapacağı eğitimlere katılımını sağlamak; Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünce hazırlanan Anadolu Masalları ve diğer projeler kapsamında öğretmenlerin Devlet Tiyatroları sanatçıları ile  tiyatro oyunları hazırlamasına ve sahnelemesine destek olmak; Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Okuma Kültürünün Geliştirilmesi ve Kütüphane Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi ile Bilgi Okuryazarlığı Projesi  kapsamında yapılacak eğitim programları ve bu programların uygulanmasına yönelik faaliyetlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilci-temsilcilerini görevlendirmek ve projenin icrası süresince ihtiyaçlarını karşılamak; Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın Projesi kapsamında Mayıs 2019 tarihinde başlatılan ve yıl sonuna kadar sürecek olan film gösterimlerini MEB ile iş birliği içerisinde yapmak, filmlerin uygunluğu için MEB’den onay almak; yapılacak  her  türlü  iş  ve  işlemin  ilgili  mevzuata  göre yürütülmesini ve sürdürülmesini sağlamak; yapılacak  iş  ve  işlemlere  ilişkin  esas  ve  usuller  ile gerçekleştirilecek eğitim faaliyetlerinin ve etkinliklerin duyurusunu yapmak Kültür ve Turizm Bakanlığının sorumluluğunda bulunuyor.

Millî Eğitim Bakanlığının yükümlülükleri ise; protokol kapsamında yapılacak her türlü iş ve işlemin ilgili mevzuata göre yürütülmesini, sürdürülmesini ve denetlenmesini sağlamak; işlemlere ilişkin esas ve usuller ile gerçekleştirilecek eğitim faaliyetlerinin ve etkinliklerin duyurusunu yapmak; düzenlenecek yüz yüze ve uzaktan eğitici eğitimlerinin program içeriklerini oluşturmak; öğretim programlarının hedef kitlesinin özellikleri ve programın uygulanacağı eğitim ihtiyacı önceliklerine göre eğitimlerde kullanılacak materyal ve dokümanları hazırlamak; öğretmenlerin kütüphane ve okuma kültürü konusundaki bilgi ve duyarlılıklarını artırıcı eğitim ve çalışmalar yapmak; öğretim programının hedef kitlesine uygun olarak bu protokol kapsamında düzenlenecek eğitici eğitimlerine katılacak öğretmenleri belirlemek; eğitim, seminer ve faaliyetlere katılacak öğretmenlerin mevzuatına uygun olarak izin işlemlerinin mahallinde yürütülmesini sağlamak; eğitim, seminer ve faaliyetlere katılacak eğiticilerin ihtiyaçlarını karşılamak; Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Okuma Kültürünün Geliştirilmesi ve Kütüphane Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında ulusal ve uluslararası öğretmen ve öğrencilere yönelik eğitim programları, yarışma, kamp vb. faaliyetler düzenlemek; MEB yerelde öğretmenlerine ve ilgili personeline sağladığı hizmet içi eğitimlere proje konuları çerçevesinde projenin uygulandığı kütüphanelerdeki personelin katılımı için izin vermek; Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın Projesi kapsamında gerçekleştirilecek sinema etkinliğine gönüllülük esasına göre katılacak öğrenciler için MEB İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği çerçevesinde Veli İzin Belgesi’nin alınmasını sağlamak.

Protokol kapsamındaki eğitimler ile etkinliklerin yerine getirilmesine ilişkin iş ve işlemlere ait yazıları ilgili birimlere göndermek; taraflarca bu protokole dayalı iş birliklerinde, iş birliğinin öngördüğü faaliyetler için imkânlar ölçüsünde gerekli desteği sağlamak; yönetici ve öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak yüz yüze, uygulamalı ve uzaktan eğitim programları, seminer, konferans, panel, sempozyum, yarışma vb. etkinlikler düzenlemek; taraflarca üretilen dijital ve basılı yayınlar ile veri tabanlarının paylaşımını sağlamak; taraflarca belirlenecek birer yetkili ile bu protokol hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetlerin koordinasyonu, yürütülmesi ve izlenmesini sağlamak; okul-kütüphane iş birliği çerçevesinde öğrencilere ders dışı öğrenme ortamları ve beceri atölyelerine yönelik çalışmalar için gerekli çalışma izinlerine ait iş ve işlemlerin ilgili kurumlar tarafından yapılmasını sağlamak; taraflarca ortaklaşa düzenlenecek seminer, kongre, çalıştay, konferans vb. çalışmalara karşılıklı davet ve katılım sağlamak; öğretmenlere ait bilgilerin gizliliğini ve güvenliğini korumak ve tanımlanmış hizmetlerin yerine getirilmesi dışında başka hiçbir amaçla paylaşıma açmamak gibi hükümler ise her iki Bakanlığında ortak sorumluluğunda.