O VADİ ARTIK MİLLİ PARK!

Sarp yamaçları ve eşsiz manzarasıyla büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Botan Vadisi, Cumhurbaşkanlığı kararı ile milli park ilan edildi.

Siiirt İli merkez, Aydınlar ve Eruh ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Botan Vadisi Cumhurbaşkanlığı kararı ile “Botan Vadisi Milli Parkı” olarak ilan edildi. Vadide yapılacak düzenlemeler ve koruma uygulamaları bundan sonra 2873 sayılı milli parklar kanunu çerçevesinde yapılacak.Son yıllarda bölgede huzur ortamının sağlanmasıyla birlikte Vadisi'nin Rasıl Hacar Tepesi (Delikli Taş), yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye başladı.

Türkiye'nin en dik ve sarp vadilerinden biri olan Botan güneyde Siirt'e doğru uzanırken 2741 metre yüksekliğindeki Doğruyol ve 2631 metrelik Kapılı Dağı'nın arasından geçiyor ve Dicle Vadisi'ne açılır. Tarihte "Onbinlerin Yürüyüşü" olarak adlandırılan MÖ 500 yıllarında Yunan ordularının Anadolu'ya yaptıkları seferde kullanılan Botan Vadisi doğu-batı ekseninde uzanıyor. Güney, doğu ve batı yönünde, yükseklikleri bazı yerlerde 1000 metreyi bulan kayalık yamaçlarında kışın bile termik hava akımlarının oluşması vadide yılın 12 ayı uçuş yapılabilmesini olanaklı kılıyor.