KÜTAHYA,AFYON VE UŞAK ''ZEFER''İNE KAVUŞTU

Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerinin hava ulaşımı sorununu çözecek olan Zafer Uluslararası Havalimanı,  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı resmi bir törenle açıldı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen Zafer Uluslararası Havalimanı, Türkiye’nin ilk bölgesel havalimanı olarak hizmete açıldı. İşletmeciliği, 2044 yılına kadar IC İçtaş Zafer Bölgesel Havaalanı Yatırım ve İşletme A.Ş. tarafından yapılacak olan Havalimanı, toplam 155 milyon Türk Lirası’na mal oldu.

Temeli Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından atılan Zafer Uluslararası Havalimanı, fonksiyonel yapısı sayesinde iç ve dış hat uçuşlarına aynı çatı altındaki tek terminalden hizmet verecek. Dış hat uçuşu yapacak yolcular pasaport kontrolü sonrası gümrüklü alana geçecek. Yaklaşık 200 kişiye istihdam sağlayacak Zafer Uluslararası Havalimanı, engelsiz havalimanı özelliği taşıyacak.

Başbakan Erdoğan açılışta yağtığı konuşmasında Kuyumcuların nasıl mihenk taşı varsa, Kütahya'nın da Afyonkarahisar ve Uşak'la beraber kendileri için bir mihenk taşı ve en önemli referans noktalarından olduğunu vurgulayarak, bu kentin Yıldırım Bayazıd, Sultan 2. Selim, İshak Paşa, Şeyh Buhari, Evliya Çelebi ve en önemlisi Dumlupınar şehitleriyle kendilerinin rehberi olduğunu dile getirdi. Başbakan Erdoğan,  Kütahya'da açılışı yapılan tesislerin toplam değerinin 428 trilyon lirayı bulduğunu, Kütahya'da bir sıçramayı gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

İlk resmi uçuş THY seferi olacak

Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak illerinde, özellikle iş dünyasının sabırsızlıkla beklediği Zafer Uluslararası Havalimanı’nın temeli 22 Nisan 2011’de atıldı ve inşaat normal süresinden 10 ay öne çekilerek Kasım 2012’de tamamlandı. Zafer Uluslararası Havalimanı’na ilk resmi uçuşu 25 Kasım Pazar günü saat 10.15’te İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan kalkan uçağıyla Türk Hava Yolları gerçekleştirecek. Açılışıyla birlikte THY ve Pegasus Havayolları’nın seferlerine başlayacağı Zafer Uluslararası Havalimanı, yıllık 2 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Zafer Uluslararası Havalimanı, 3 bin metre uzunluğu ve 45 metre enindeki pisti, taksi yolu ve 5 uçak kapasiteli apronuyla her türlü hava şartında güvenli ve emniyetli iniş kalkışlar yapılmasına imkân sağlayacak. Havalimanı, tüm donanımı ve altyapısıyla uluslararası havalimanı standartlarında bulunması gereken bütün hizmetleri sunuyor olacak.

Toplam 3 milyon 700 bin metrekare arazi üzerinde yer alan ve 27 bin metrekare kapalı alanı olan Zafer Uluslararası Havalimanı’nda iç ve dış hatlar terminalleri faaliyet gösterecek. 19 check-in kontuarı, 4 biniş kapısı, 8 pasaport bankosuyla hizmet verecek iç ve dış hatlar terminalleri toplam 17 bin 600 metrekare alana sahip olacak. Yüzde 100 bagaj taramalı güvenlik sistem ve teknolojileri ile donatılan Zafer Uluslararası Havalimanı’nda, 4 bagaj alım bandı, yeme-içme üniteleri ve duty-free mağazaları yer alacak. İlk yardım merkezi, bebek bakım üniteleri, yöresel ürünlerin satışa sunulduğu mağazaların bulunacağı havalimanında araç kiralama ofisleri ve banka şubesi de açılacak.

Kütahya’nın Altuntaş ilçesinde Kuyucak mevkiinde yer alan Zafer Uluslararası Havalimanı, Kütahya’nın yanı sıra Afyonkarahisar ve Uşak illerine de hizmet verecek ve özellikle termal kaynak yönünden Avrupa’nın ikinci ve dünyanın da yedinci önemli merkezi olan bölgede bulunmasıyla turizm potansiyelinin değerlendirilmesinde etkin bir rol oynayacak.