KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERSOY, UBSAD ÜYELERİYE BULUŞTU

Dünyayı saran ve Türkiye’de de büyük sıkıntı yaratan pandamı başladığından itibaren, uçuşların durması ve seyahat yasaklarının turizm sektörünü büyük ölçüde etkilemesi sebebiyle, UBSAD üye acentaları Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile 16 Ekim 2020 tarihinde bir araya geldi.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ERSOY, UBSAD ÜYELERİYE BULUŞTU

UBSAD Başkanı Nebil Çelebi ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile yapılan toplantıda uçak bileti satan ve incoming yapan seyahat acentalarının önem arz eden sorunları iletildi.

Sektörün genel sorunları ele alındı

Kullanılan KGF kredilerinin ertelenmesinin maliyetli olduğunu söyleyerek şahsen tavsiye etmediğini ama içinde bulunduğumuz krizi bildiğini ve bu yüzden Hazine Bakanlığı ile görüşerek yeni 12 ay ödemesiz KGF çıkacağını belirtti. KÇÖ konusunda da uzamasının her ay değerlendirilerek yapıldığını özellikle turizm sıkıntılarının devam ettiğini bildiğini ve KÇÖ”nün uzatılması konusunda çalışmaların yapıldığını, bu konu ile ilgili de Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak her türlü desteği vereceğini iletti.

UBSAD ve THY ile birlikte toplantı talebi

Churning uygulamasının kaldırılmasını sağlayan Kültür ve Turizm Bakanı’na, aynı zamanda hizmet bedellerinin iade edilmemesi ile ilgili de talepte bulunan UBSAD, Türk Hava Yolları ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bulunduğu bir toplantı talep etti. Online alışveriş siteleri, mevcut web adreslerinden satış yapamayacaklar Seyahat acentalarının eşit şartlarda online platformlarda rekabet etmesinin önemine değinen ve özellikle büyük e-ticaret sitelerinin turizm çalışmalarını yakından takip ettiklerini ancak mevcutta kullanmış oldukları domainler üzerinden turizm yapamayacaklarını ifade etmiştir. Tamamen bağımsız bir domain ile çalışmalarını yapabileceklerini ve bu konuyla ilgili gerekli yasal çalışmalara başladıklarını belirtmiştir.

Incoming Turizminde de önemli başlıklar ele alındı

Dünyayı saran ve Türkiye’de de büyük sıkıntı yaratan pandamı başladığından itibaren, uçuşların durması ve seyahat yasaklarının turizm sektörünü büyük ölçüde etkilemesi sebebiyle, UBSAD üye acentaları Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile bir araya geldi. UBSAD Başkanı Nebil Çelebi ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile yapılan toplantıda uçak bileti satan ve incoming yapan seyahat acentalarının önem arz eden sorunları iletildi. UBSAD’ın belirttiği sorunların ana maddeleri şöyleydi;

• Kokart lisanslı rehberlerin bulundurulma zorunluluğunun tüm hizmetlerde değil belirli
hizmetlerde zorunlu hale getirilmesi
• Ören yerlerinin tanımının tekrar yapılması
• UETDS uygulamasının seyahat acentalarına zorunluluğunun kaldırılması
• C1 Vizesi yetkisinin tek bir özel kuruma değil, devletin nezdinde tek bir merkezi sistemden
yapılması
• Incoming Turizmi ile ilgili genel sorunları ele almak ve turizmin geleceğini planlamak için
farklı pazarlardan turist getiren incoming seyahat acentalarından oluşan bir çalıştay yapılması
• Covid-19 PCR testinin sonucunun pozitif çıkan turistlerin konaklama masraflarının
karşılanması için sigortanın henüz tam anlamıyla faaliyet gösterememesi
• Test sonucu pozitif çıkan turistin, karantina süresi içerisinde iyileşmesi ve testinin sonucu
negatif çıkmasına rağmen ülkeden çıkışına izin verilmemesi

Konuşulan maddelerin birçoğuyla Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy ile mutabık kalındığından çok memnun kaldığını bildiren Nebil Çelebi, yaşanılan sorunların çözümü için katkı sağlayan Ersoy’a teşekkür etti. Nebil Çelebi: Yaşamış olduğumuz sıkıntıların takipçisi olacağız Yapılan bu olumlu toplantı üzerine konuşan Nebil Çelebi, toplantı sonrası yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“Sayın Bakanımıza arz etmiş olduğumuz bazı sıkıntılarımız ile ilgili anında müdahil olup toplantımız bitmeden vermiş olduğu talimatlarla çözüme kavuşturmuştur. Toplantı sonrası ofislerimize döndüğümüzde Türk Hava Yollarından gelen mail bizleri ve tüm sektörü çok
memnun etmiştir. Bu anlamda başta Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, Türk Hava Yollarına ve bu konuda emeği geçen tüm meslektaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Değerli meslektaşlarım, Turizm sektörünün kıymetli mensupları, yaşamış olduğumuz sıkıntıların takipçisi olacağımız gibi aynı zamanda gelişmeleri sizlerle paylaşmaktan büyük memnuniyet duyacağımı bilmenizi isterim.“