KRİZDE, UKRAYNA UMUT OLABİLİR Mİ?

Turizmdatabank tarafından hazırlanan Ukrayna Turist ve Pazar Profili Raporu’na göre, son yıllarda önemli krizlerin ve siyasi çalkantıların yaşandığı Ukrayna’da turist profili, beklentileri karşılamaktan uzak olsa da sayısal kaybın telafisinde önemli role sahip.

Son dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da önemine işaret edilen Ukrayna pazarı, Türkiye turizmi açısından sayısal gelişmelerden öte farklı bir yere sahip.
 
Milyon turiste koşarken

Özellikle Rusya’nın kapalı olduğu 2016 döneminde, BDT pazarları içinde gelişmeye en açık turist kaynağı Pazar olarak duran Ukrayna, son 10 yılda sayısal bakımdan örnek bir sıçrama gösterdi.

Bugün ziyaretçi sayısının 1 milyona ulaşması ümit edilen Ukrayna pazarı, 2015 yılında 700 bine yaklaşmıştır.

Gelişmede 2 ayrı dönem

Ukrayna pazarı Türkiye turizmi için 2 ayrı dönemde analiz edilebilir.

Bunlardan ilki 2009’a kadar olan büyüme sürecidir. Bu dönemde, Ukrayna’dan gelen ziyaretçi sayısı 2008’de 730 bin girişle rekora ulaştı. Halen de bu seviye yinelenemedi.
 
Siyasi çatışmalar ve ekonomik zorluk

Çünkü Ukrayna, gerek kendi iç ekonomi ve siyasi istikrarsızlığı gerekse Rusya ile olan sorunları açısından, son 5 yılda önemli dalgalanmalar geçirdi.

Türkiye’ye olan ziyaretçi trafiği iniş ve çıkışlarla bugün 700 bin bandına oturmuş görünüyor.

Öte yandan çocuklar dışarda bırakıldığında yaklaşık 600 bin Ukraynalı’nın ülkemizi ziyaret ettiği görülüyor. Ancak son 3 yılda belirtilen olumsuzluklardan dolayı çocuk ziyaretçi sayısından önemli azalmalar yaşanmaktadır.