KORONAVİRÜS GÖLGESİNDE 'TATİL ALIŞKANLIKLARI' ARAŞTIRMASI SONUÇLARI AÇIKLANDI

İşte sonuçlardan başlıklar: Salgın nedeniyle 10 tatilciden yalnızca dördü denize gireceğini söyledi. Her 10 kişiden dördü virüs nedeniyle tatile çıkmakta kararsız. Bu yaz 10 kişiden üçü tatile çıkmaktan vazgeçti. Tatile çıkacakların %45’i müstakil ev ve kiralık villalarda kalacağını belirtiyor.

KORONAVİRÜS GÖLGESİNDE 'TATİL ALIŞKANLIKLARI' ARAŞTIRMASI SONUÇLARI AÇIKLANDI

Koronavirüs salgını tatil planlarını ve alışkanlıklarını değiştirdi. Hijyen kaygıları öne çıkarken  tatile ayrılan bütçeler kısıldı. TatildeKirala.com'un yaptığı araştırmaya göre tatilcilerin %62’si planlarını değiştirirken, %43’ü bulaş ve hijyen endişeleri nedeniyle tatile çıkmaktan çekiniyor. Otel tatili yapacağını söyleyenler ise %15’de kalıyor.

B2PRESS Covid-19 salgınının Türkiye’de kontrol altına alınmasıyla birlikte yaz tatili planları yeniden gündeme geldi. Sosyal mesafe ve hijyen kuralları hayati önem taşımaya devam ederken hem turizm ve konaklama sektöründe yeni düzenlemelere gidildi hem de tatilcilerin öncelikleri değişti. Kısa dönemli ev ve tekne kiralama sitesi TatildeKirala.com'un 74 şehirden 600’ü aşkın katılımcıyla gerçekleştirdiği “Koronavirüs Gölgesinde Tatil Alışkanları Araştırması”na göre katılımcıların %62’si salgınla birlikte tatil planlarını değiştirdi. Katılımcıların yalnızca %14’ü tatil planı yaptığını belirtirken %43’ü bulaş ve hijyen endişeleri nedeniyle tatil planı yapmaktan çekiniyor. Bu endişeler, ortak kulanım alanlarının yoğunlukta olduğu otelleri de tatil planlarının dışında bırakıyor. Katılımcıların yalnızca %15’i hotelleri tercih edeceğini söylerken %45’i müstakil ev ve kiralık villalarda kalacağını belirtiyor. Tatile çıkacak olan her 2 kişiden biri özel araç ile ulaşımını sağlayacak.

%30’luk kesim tatile çıkmayacak

TatildeKirala.com'un açıkladığı araştırma sonuçlarına göre Covid-19 salgını nedeniyle tatil planlarını değiştirmek zorunda kalanların oranı %62 ile oldukça geniş bir grubu ifade ediyor. %38’lik kesim ise salgın öncesindeki planlarının geçerli olduğunu söylüyor. Katılımcıların %43’ü henüz karar aşamasında iken %14’lük kesim tatile çıkmaya karar verdiğini, %13’lük kesim de yazlığına veya köyüne gideceğini belirtiyor. Bu yıl tatile çıkmama kararı alanlar ise katılımcıların %30’unu oluşturuyor.

Tatile çıkmayanların temel gerekçesi bulaş ve hijyen kaygısı

Araştırmaya göre tatile çıkmayan %30’luk kesimin temel sebepleri arasında bulaş ve hijyen endişesi ilk sırada yer alıyor. Katılımcıların %43’ü bu sebeple tatil planlarını iptal ettiğini belirtirken, %27’si köy veya yazlık dışında herhangi bir yerde konaklamak istemiyor. Tatile çıkmama kararında ekonomik sebepler de belirleyici rol oynuyor. Katılımcıların %15’i maddi yeterizliklerden dolayı herhangi plan yapmazken %15’lik bir kesim de normal şartlarda zaten tatile çıkmadığını söylüyor.

Tatil bütçesi ayıramayanların oranı %30

Araştırma sonuçlarında dikkat çeken bir diğer nokta ise pandemi sürecinde yaşanan ekonomik belirsizliklerin tatil bütçeleri üzerindeki etkisi olarak karşımıza çıkıyor. Katılımcıların %50’si tatil için 5 bin TL’nin altında bütçe ayırdığını söylerken, tatil için hiç bütçe ayırmayanların oranı %30 ile dikkat çekiyor. Tatil bütçesi 5 bin TL ila 10 bin TL arasında olanlar %17 olarak kaydedilirken, yalnızca %3’lük bir kesim 10 bin TL ve üzerine çıkabildiğini belirtiyor.

Planı olanların %45’i müstakil evlerde veya villalarda konaklayacak

TatildeKirala.com'un elde ettiği veriler, normale dönüş başlasa da büyük çoğunluğun ortak kullanım alanlarından olabildiğince uzak durmaya çalıştığını gösteriyor. Salgın sonrası tatil planlarını askıya almayanlar, %45 oranla konaklamak için müstakil evleri ve villaları tercih edeceğini söylüyor. Asansör, havuz, restoran, plaj gibi ortak kullanım alanlarının yoğunlukta olduğu oteller ise %15 ile geri planda kalıyor. Araştırma sonuçları, benzer kaygılar nedeniyle doğa tatillerine de önemli bir yönelim olduğunu gösteriyor. Katılımcıların %14’ü, karavan veya kamp tatili yapacağını belirtiyor.

Tatilcilerin yarısından fazlası şahsi veya kiralık araçlarla seyahat edecek

Sosyal mesafe ve bulaş riski gibi endişeler, tatile çıkacakların ulaşım tercihlerinde de etkili oluyor. Kapalı ve kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışan tatilcilerin %53’ü kendi arabasıyla veya araç kiralayarak seyahat edeceğini belirtiyor. Yalnızca %9’luk bir kesim ulaşımda otobüs veya deniz yollarını kullanacağını söylerken, en az tercih edilen ulaşım aracı %8 ile uçak oluyor.

Deniz - havuz ikileminde deniz galip geliyor, rota Ege’ye çevriliyor

“Koronavirüs Gölgesinde Tatil Alışkanları Araştırması”, vatandaşların ikilemde kaldığı ‘’havuz mu, deniz mi?’’ sorusunun da cevaplandığını gösteriyor. Katılımcıların %40’ı denize gireceğini söylerken havuzu tercih edeceklerin oranının %20’de kaldığı görülüyor. Zorlu pandemi sürecinin ardından denize kavuşmak isteyenler ise %43 oranla en çok Ege bölgesine yöneliyor. Ege’yi %24 ile Akdeniz, %11 ile Marmara, %8 ile Karadeniz ve %2 ile İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu takip ediyor.