İZMİR-İSTANBUL ARASI 140 KM. KISALTILARAK 3.5 SAATE İNDİRİLECEK

OCAKLARIN ALTINA TÜNEL

Önceki gün Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım´ın katıldığı törenle sözleşmesi imzalanan ve yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek olan İzmir-İstanbul otoyolu 11 milyar liraya mal olacak. Otoyol, "İzmit Körfez Geçişi" ve "Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyol Projesi" olarak iki etaptan oluşacak. İnşaatı, Bursa ve İzmir´den de eş zamanlı başlayacak. Gebze´den başlayan bölüm, Körfez´i 3 kilometre uzunluğundaki köprüyle geçecek ve Orhangazi´ye bağlanacak. Otoyolun İzmir İstanbul arasındaki otoyolun toplam 421 km olması bekleniyor.


İzmir´deki başlangıç noktası ise İzmir-Ankara karayolunda yer alacak. 3 gidiş 3 geliş olarak inşa edilecek yol, Karasuluk kavşağından başlayıp Turgutlu´ya kadar Ankara yönünde ve mevcut yolun sağında ilerleyecek. Ambarlar kavşağına gelindiğinde 700 metrelik bir viyadükle mevcut karayolunun sol tarafına geçecek. Buradan da taş ocaklarının içine doğru ilerleyecek olan otoyol, daha sonra bin 700 metre uzunluğundaki bir tünelle dağın altından geçerek Kemalpaşa Ulucak´a doğru devam edecek.

 

İZMİR-BURSA 270 KM

Manisa´yı 10 kilometre geçtikten sonra devlet karayoluna paralel olarak ilerleyecek olan otoyol, Akhisar, Gelenbe, Balıkesir, Susurluk ve Bursa istikametlerini izleyecek. Otoyolun İzmir-Bursa bölümü 270 kilometre uzunluğunda olacak. İstanbul´a kadar toplam uzunluğu ise 384 kilometre olarak planlanıyor.

 

KEMALPAŞA´YA KADAR ÜCRETSİZ

İhaleyle ilgili sözleşmenin imzalamasının ardından Nurol-özaltm-Makyol-AstaldiYüksel Göçay firmalarının oluşturduğu konsorsiyumun yetkilileri, İzmir´deki temel atma töreninin otoyolun başlangıç noktasında yapılmasının mümkün görünmediğini kaydederek, bu nedenle Kemalpaşa´da daha geniş arazilerin bulunduğu bir noktada törenin düzenlenmesini planladıklarını belirtti.


Mevlana mahallesinden ayrılacak olan yeni bir güzergahla başlayacak olan otoyolda yaklaşık 20 kilometre boyunca turnikeler yer almayacak. Özellikle organize sanayi bölgesi ve sanayi kuruluşlarının yer aldığı Kemalpaşa´ya kadar otoyol geçişleri ücretsiz olacak. Otoyol turnikeleri ise Kemalpaşa ayrımından itibaren devreye girecek. Yap işlet devret modeliyle 7 yılda tamamlanması öngörülen İzmir-İstanbul otoyolu 421 kilometre uzunluğunda olacak.


Yıllık 870 milyon lira tasarruf sağlanacak İzmit Körfez geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu, Gebze´den başlayacak ve Marmara Körfez´ini köprüyle geçerek Orhangazi´ye bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek olan otoyol, Balıkesir´den geçerek İzmir´e uzanacak. Uzunluğu 421 km olarak hesaplanan yol ile 6 buçuk saat süren İzmir-İstanbul arası mesafe, 3 buçuk saate gerileyecek. Yani yol 3 saat kısalmış olacak.

 

Bu sayede yıllık 870 milyon lira tasarruf elde edilmesi planlanıyor. Proje kapsamında ayrıca İzmit´e dünyanın en uzun asma köprüsünün inşa edilmesi planlanıyor. Gebze-Yalova Körfez köprüsünü kullanan otomobillerin 35 dolar geçiş ücreti ödeyeceği belirtildi. Kamyon ve otobüslerde ise bu rakamın 50 dolara kadar çıkması bekleniyor. öte yandan otoyolda kilometre başına da 0.05 dolar talep edilecek. (Haberturk Egeli)