İKİ ANA PAZARDA TÜM DENGELER DEĞİŞTİ

Incomingte yıllardır hem Pazar hem de firma bazında lider olan Almanya’nın yerini Rusya aldı. Ekin Grubu’nun dört dilde hazırladığı (Türkçe-Almanca-Rusça-İngilizce) ‘İncoming Raporu’nda Türkiye’nin pazarlardaki durumu ve bu ülkelerden kimin kaç kişi getirdiğini araştırdı.

Raporun editörü Fehmi Köfteoğlu bu raporu “Ölçülemeyen şey yönetilemez” anlayışından hareketle incoming pazarının röntgenini çekip nabzını tutan bir çalışma olarak 2004’ten beri düzenli bir rapor halinde yayınladıklarını söyledi.

Raporda şu değerlendirmeler yer alıyor

Türkiye’nin turizmde iki ana pazarı olan Almanya ve Rusya’da  peş peşe yapılacak ITB Berlin ve MITT Moskova Fuarnlarında dağıtılacak olan raporda veriye dayalı olarak şu değerlendirmelere yer veriliyor:

Türkiye, turizmde incomingci, yani turist karşılayıp ağırlayan bir ülkedir. Turist karşılayan her ülke için olduğu gibi Türkiye için de incoming önemlidir.

Türkiye Almanya’da eski güçlü yerine dönüyor

Türkiye’nin turizmde iki ana pazarından biri olan Rusya’dan 2017 yılında gelen ziyaretçi sayısındaki artış yüzde oranı ile değil katlamalı olarak arttı. Rusya’dan gelenler 2018’deki gibi katlamalı olmasa da 2017’deki artmaya devam edecek.

Avrupa pazarında ise Türkiye’nin 2016’da uğradığı kayıplar 2017’de de sürdü, 2018’de ise, toparlanıyor.

Türkiye turizmde 2018 iyi başladı

Avrupa seyahat pazarının lokomotifi olan Almanya ve pazarın ikinci büyük pazar İngiltere’den Türkiye’ye yönelik talep ciddi biçimde artıyor. Tur operatörleri peş peşe kapasite artırıyor.

Liderlik Almanya’dan Rusya’ya geçti

Bu arada Türkiye’de incoming pazarında önemli gelişmeler oldu. Rusya, Türkiye’de incoming pazarında yıllardan beri ilk sırada olan Almanya’nın yerini alarak ilk sıraya yükseldi.

Türkiye’nin 2017 yılında gösterdiği performans Rusya sayesinde oldu. Rusya ile yakalanan katlamalı büyümede bu ülkedeki Türk kökenli tur operatörleri önemli rol oynadı.

Öyle ki incomingte yanı turist gönderen ve gönderilen turistlere hizmet verilmesi anlamında bu Pazar yıllardan beri Alman firmaları TUI ve Thomas Cook elindeyken ilk kez Alman olmayan bir firmaya geçti.

2017 yılının incomlin lideri OTİ Holding bünyesindeki Odeon Tours oldu. Odeon Tours OTİ Holding bünyesinde; Rusya’daki Coral ve Sunmar, Almanya’daki Ferien Touristik, Polonya’daki Wezyr ve BDT ülkelerindeki diğer tur operatörlerinin Türkiye’ye gönderdiği turistlere incoming hizmeti veriyor.

En büyük 50’de üç Türk firma var

Almanya’da ise seyahat endüstrisinin iki büyüğü olan TUI ve Thomas Cook Türkiye’de gerilerken Avrupalı tur operatörlerinden en hızlı büyümeyi FTI bünyesindeki Meeting Point gösterdi.

Fehmi Köfteoğlu’nun editörlüğünü yaptığı İncoming raporunda Almanya, Avusturya, Belçika ve turizm alanında faaliyet gösteren en büyük 50 firmanın listesi de yayınlanmış.

50 büyük tur operatörü listesinde üç Türk firması var. 29. Sırada Kadir Uğur’un  Bentur’u, 30.sırada OTİ Holding’in geçen yıl satın aldığı Ferien Touristik ve 49. Sırada Rusya’daki Türk kökenli Anex var.



Antalya incoming pazarının en büyük 25 firması

En Büyük 50 Tur Operatörü listesinde üç Türk firma var. Ekin Grubu’nun yayınladığı İncoming Pazarı Raporu’nda Avrupa’daki tur operatörlerinin listesi de yer alıyor. Ciro ve müşteri sayılarına göre belirlenen 50 büyük tur operatörü listesinde üç Türk firması girdi.

Türk firmalardan İsviçre merkezli Bentour 30. Sırada  Türkiye’deki OTİ Holding'in geçen yıl Almanlardan satın aldığı  Ferien Touristik  31. Sırada, Rusya’daki Türk kökenli Anex de 49. Sıradan listeye girdi.




INCOMING PAZARININ 15 YILLIK FOTOĞRAFI

Antalya incoming pazarının 2016’daki lider TUI / Tantur’un Pazar payı % 7.9 ile en düşük oranda, 2013’te de incoming lideri  TUI / Tantur, bu kez pazar payı %13.8 ile 15 yılın en yükseği…

Antalya incoming pazarında liderlik uzun yıllardan beri TUI/Tantur ile Thomas Cook / Diana arasında değişirken 15 yıldır lider firmanın pazar payı yüzde 7.9 ile yüzde 13.8 arasında değişti.

Ekin Grubu Araştırma Birimi’nin incelemesine göre 2002 ile 2017 yılları arasında liderlik sıralaması TUI’ninTantur firması ile Thomas Cook’un Diana Travel arasında değişiyordu.

Durum 2016’da değişti

O yıla kadar liderlik TUI/Tantur ile Thomas/Cook Diana arasında değişen liderlik 2016’da ilk kez başka bir firmaya geçti. 2016’da Antalya incoming pazarının lideri , Almanya seyahat pazarının 3. Büyük grubu olan  FTI’nin Meeting Point firması oldu.

2016 yılı Antalya incoming pazarının lideri Meeting Point’in Pazar payı yüzde 12.5 olarak gerzekleşmişti. 2017’de ise Antalya incoming pazarının liderliğine oturan OTİ’nin Odeon Tours’unun Pazar payı yüzde 12 oldu.