HÜSEYİN SOFTA “2018'DE UMUDU DA SIKINTILARI DA İYİ ANALİZ ETMELİYİZ!”

Turizmin bugünkü görüntüsünü değerlendiren Softa “Ekonomimizin ve istihdamımızın en önemli kalemlerinden biri olan turizm son iki yılda üçte bir oranında maalesef küçüldü. Dünyada birçok turizm ülkesi büyümeye devam ederken ülkemizin gerek dış politika sorunları gerek terör etkisi ve de güneyimizdeki savaşlar bu küçülmenin başlıca etmenleri oldu. Ekonomi ve istihdamdan bahsederken, İspanya Fransa gibi ülkeler turizm gelirinde 100 milyar doları aşmışken, Yunanistan sezonda boş yatak bulamazken, ülkemize gelen 20 milyon civarı turist ve yaklaşık 20 milyar dolar gelir beklentilerin çok altında olup aynı zamanda 100 binlerle ifade edilen turizm çalışanlarının işsizliği de ayrı bir üzüntü kaynağıdır. Birde buna turizm iyi değil diyerek sektörden kaçan yatırımcıları eklersek sıkıntının boyutunun nerelere ulaştığı daha net görülür”

2018’de turizmin iyileşmesi için neler yapılabilir?

Sıkıntılı ve sorunlar arasında 2018 sezonuna hazırlandıklarını belirten Hüseyin Softa, “ Bugüne kadar yaşanan gelişmeler sektör için umut ışığı olmaktadır. Rusya pazarının eski günlerine dönmesi hatta artması beklenmekte. Avrupa pazarı ülkeleri başta İngiltere ve Almanya olmak üzere ülkemize turizm açısından olumlu bakmakta. Her ne kadar 7 Avrupa hava yolu şirketi ülkemize uçuşu kaldırsa da THY rekabet gücü ile bu amborgoyu kırdı ve her ülkeden uçuş yaparak turist gelişini sağlayabilecektir. Diğer şirketlerde THY ile rekabet edemeyeceğinden onlarında yeniden uçuş yapacağını düşünüyoruz. Olumsuzluklara neden olan sıkıntıları sıralarken görüyoruz ki en önemli neden Avrupalının ülkemize güven duyması. Tterör güvenliği konusunda ilerleme kaydettik Avrupa ile ilişkilerimizde de azda olsa düzelmeler görülüyor bu faktörler ülkemiz ve turizmimiz için olmazsa olmaz olan Avrupalı turisti yeniden kazanmak için çok önemlidir. Buna birde iyi tanıtım çabaları eklemeliyiz. Nitekim bu doğrultuda TÜROFED başkanı Osman Ayık şubat ayından itibaren doğrudan Avrupalı turistin algısına hitap edecek birebir tanıtım kanalları kuracağız ve tüketiciye dokunacağımız bir strateji izleneceğinin bilgisini verdi. Bu iyileşmelerden ümidimiz 2018 de % 25 oranında artış sağlayabileceğimiz şeklindedir”

2018 seyri bizlerin çok daha tedbirli olmasını gerektiriyor!

Tüm bu olumlu gelişmelere ek olarak sektörü bekleyen olumsuz gelişmelere de gebe kalabileceğini söyleyen Softa, “ Bu iyi gelişmelerle umutlanırken dikkatten kaçmaması gereken oluşumlarda maalesef bizi beklemekte.ABD- K.kore gerilimi , Katalonya’daki bağımsızlık hareketleri ,Almanya’daki koalisyon sıkıntıları ve de  küresel ekonominin 2018 seyri  bizlerin çok daha tedbirli olmasını gerektiriyor. Bir gerçekte turist sayısı arttığında bile gelir düşüyor buda finansal tabloların ne denli dikkatli hazırlanmasının önemini göstermekte. Buna birde tüketici güven endeksinin % 3 gerilemesi enflasyonun ve işsizliğin çift hanelerde olmasını eklersek iç pazarında tehlike sinyalleri verdiğini görürüz” dedi.

2018 de umudu da sıkıntıları da iyi analiz edeceğiz!

Biz turizmciler ve Bodrum turizmcileri 2018 de umudu da sıkıntıları da iyi analiz edip çok daha tedbirli bütçeler alternatifli geniş yelpazeli satış pazarlama politikaları ve iyi tanıtımlarla %25-30 oranlarında artışı yakalayabileceğimizi umut ediyoruz. 2018 hepimiz için ülkemiz ve turizmimiz adına çok güzel bir yıl olmasını diliyorum” diye konuştu.