HEDEF, TEKNELERE DAHA ÇOK MAVİ BAYRAK VE SIFIR ATIK!

İMEAK Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi 14.Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi.

HEDEF, TEKNELERE DAHA ÇOK MAVİ BAYRAK VE SIFIR ATIK!

İMEAK Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi 14.Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi.  DTO Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin’in aylık faaliyetler hakkında Meclisi bilgilendirmesi ile başlayan toplantıda, temizliğin simgesi Mavi Bayrak ve Sıfır Atık konusu ve denizlerde çevre temizliği gündemi oluşturdu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre  Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Sezer Kaya, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı İl Koordinatörü Lokman Atasoy ve Yardımcısı Mustafa Ergiydiren konuk olurken teknelerde mavi bayrak ve sıfır atık konuları katılımcılar ile paylaşıldı.

İşbirliğimiz devam ediyor

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin ‘’ Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi olarak Teknelere mavi bayrak almak isteyen üyelerimize destek oluyoruz ve yol gösteriyoruz.  Teknelerde mavi bayrakların dalgalanmasını istiyor ve ayrıca sıfır atık konusunu da destekliyoruz. Bu amaçla her zaman Türkiye Çevre Eğitim Vakfı ve Çevre İl Müdürlüğü ile işbirliği içerisindeyiz” dedi.

Teknelerde Mavi Bayrak…

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı İl Koordinatörü Lokman Atasoy toplantıda yaptığı konuşmasında, DTO ile işbirliği çerçevesinde denizlerin temizliği adına çalışmalar yaptıklarına dikkat çekerek, teknelere verilen mavi bayrak konusunda açıklamalarda bulundu: Lokman Atasoy “ Teknelerin Mavi Bayrağı alabilmesi için ilk önce denize elverişlilik belgesi gerekiyor. Tabi ki en önemlisi denizi ve çevreyi kirletmemesi ve korunmasını sağlamak için davranış kurallarını karşılayacağına dair bize taahhüt vermesi gerekiyor.  Mavi bayrak alabilmek içinde yatın TÜRÇEV’e başvuruda bulunması  ve mavi bayraklı bir marina tarafından önerilmesi gerekiyor.  TÜRÇEV’in değerlendirmesi sonucu aday yatlar ulusal juriye sunuluyor ve her yılın 30 Nisan tarihine kadar toplanan Jüri aday yatların mavi bayrak alıp alamayacağına dair kararını verir” şeklinde konuştu.

Mavi Bayrak almak Denizciler için avantajlı

Mavi bayraklı teknelerin sık sık ödüllendirildiğini de belirten Lokman Atasoy mavi bayraklı gemilerin indirimlerden yararlandığını da dile getirirken, Mavi bayrak almanın denizciler açısından önemli ve çok önemli prestije sahip olduğunu söyledi.

Sıfır Atık projesi hızla devam ediyor..

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre  Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Sezer Kaya da Sıfır Atık konusunda yaptığı konuşmasında, “ Sıfır atık ile öncelikle atık azaltımını , atıkların önlenmesi, tüketim alışkanlıklarının değişmesini hedefledik. Bakanlığımız sıfır atık projesi ile 2023 yılına kadar kazanım olarak, %35 kazanım oranıyla Yüz bin kişiye doğrudan istihdam, 20 milyar ekonomik kazanç, 10 hektar orman alanın korunması ve cari açık üzerinde %8 azalma hedefliyor. Bu yıl içerisinde yapmayı planladığımız şeyler geri kazanım katılım payı yönetmeliği, sıfır atık yönetmeliği, sıfır atık ilkesinin belirlenmesi, pilot il Ankara olarak bütün kamu ve kamu kuruluşlarına sıfır atık sisteminin kurulması” olduğunu belirtti.

Sezer Kaya, Sıfır atık sisteminin kurulması için kurum ve kuruluşlara Odalara gerekli desteğin verileceğini de dile getirerek, başarı uygulamalarına göre kurumlara Sıfır atık Yıldızı verileceğini ve ödüllendirileceğini söyledi.