HATAY, EXPO İLE 2 MİLYON TURİST HEDEFLİYOR

Hatay kentinin yönetimi, dünyada olimpiyat oyunları ve FIFA Dünya Kupası’nın ardından 3’ncü büyük organizasyon olarak kabul edilen EXPO’yu Türkiye’ye getirmeyi başardı. Kent yöneticileri EXPO’dan dolayı şehre 2 milyon turist çekip, 1 milyar Euro’luk turizm geliri etmeyi hedefliyor.

HATAY, EXPO İLE 2 MİLYON TURİST HEDEFLİYOR

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Hatay sahip olduğu tarihi ve kültürel birikimini artık geleceğe taşımak istiyor. Kentin dünya pazarına açılması için büyük bir fırsat gözüyle bakılan EXPO 2021’le, kentin kültürel turizm, sosyal ve ekonomik değerleri dünyaya tanıtılacak. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, kentin diğer rakiplerin önüne geçerek Expo 2021’e ev sahipliği yapmaya hak kazandığını hatırlattıktan sonra “Kentimizi bir turizm ve ticaret merkezi yapmayı amaçlıyoruz. Expo’nun yaratacağı rüzgârdan da yararlanarak, Hatay’da 2 milyon turisti ağırlamayı hedefliyoruz” diyor.

Hatay’ın birçok konuda ilklerin öncüsü olduğunu belirten Doç. Dr. Savaş, kentin Kurtuluş Caddesi’nin dünya üzerinde ışıklandırılan ilk cadde olduğunu söylüyor. Kurtuluş Savaşı’nda da düşmana ilk kurşunun Hatay’da sıkıldığını belirten Doç. Dr. Savaş şunları söylüyor: “Habib-i Neccar Camii’miz, Türkiye sınırları içinde inşa edilen ilk camii olma özelliğini taşıyor. Camii ismini Hz.İsa’nın havarilerine ilk inanan ve bu nedenle yaşamını kaybeden Habib-i Neccar’dan almış. Hatay Müzesi sergi alanı olarak dünyanın en büyük, mozaik eserleriyle de dünyanın en büyük 3’ncü müzesi. Tarih, doğa zenginliğimizin yanı sıra, ziyaretçilerimize tarifleri yazılmış 600 çeşit yemek sunabiliyoruz.”

Tema: Medeniyetler Bahçesi

İlki 1960’ta, Hollanda’nın Rotterdam kentinde düzenlenen Bahçecilik EXPO’ları, ülke/şehirlerin imajını kuvvetlendirmek, bahçe kültürünü halkın her kesimine öğretip benimsetmek, eko, yeşil ve sağlık turizmini desteklemek amacıyla gerçekleştiriliyor.  
Teması Medeniyetler Bahçesi olarak belirlenen EXPO kapsamında, dünya standartlarında hazırlanacak 300 dönümlük botanik bahçesinde 800’ü tıbbı aromatik bitki, 300’ü ise endemik bitki olmak üzere 3.500 bitki çeşidi 6 ay boyunca Hatay’da yerli ve yabancı turistlere sergilenecek. EXPO için Antakya şehir merkezi eski antik kent yenileştirmesini bitirerek en az 100 eski ev restore edilecek. Gaziantep demiryolu Hassa üzerinden Antakya’ya bağlanacak.  Hatay Belediyesi EXPO için 80 Milyon TL,  UNESCO’nun “Gastronomi Kenti” olarak belirlediği şehre 20 Milyon TL gastronomi yatırımı yapacak.

30 yıllık işi 5 yılda bitirmeye kararlı olduklarını belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, “EXPO ve Gastronomi alanındaki başarılarımıza ek olarak, dünya çapındaki Avrupa-Çin Akıllı Kent H2020 projesini de önemsiyoruz. Proje kapsamında Kent Çiftlikleri ve Dikey Çiftlikler kuracağız. Bu Avrupa Birliği projesini  Expo ve Gastronomiye entegre ederek dönüm başına kazanılan ürünü en az 10 kat artıracağız. Böylece sadece Türkiye ve Hatay’ın değil, Ortadoğu’nun doğal, organik sebze ve meyve bahçesi haline geleceğiz. EXPO’yu kalıcı bir turizm girişimi haline getireceğiz” diyor.

Rakamlarla Hatay turizmi

Hatay’da ikisi 5, altısı 4 yıldızlı olmak üzere toplam 45 otel bulunuyor. Bu otellerin toplam yatak kapasitesi 4.600’ü aşıyor. Kent mevcut kapasiteyle yılda 500-600 bin turisti ağırlayabilecek durumda. Önümüzdeki beş yıl için yapılan planlamalarda kente turist sayısının yılda ortalama yüzde 30 artacağı ve ziyaretçi sayısının 2 milyona, turizm gelirinin de 1 milyar Euro’ya ulaştırılması hedefleniyor. ( Kerem Köfteoğlu )