HANGİ SEYAHAT SİTESİ NE KADAR GÜVENLİ?

Aralarında Türkiye’de de hizmet veren Airbnb, Trivago, Booking.com ve Hotels.com gibi 55 seyahat sitesinin incelendiği Deshlane tarafından yapılan araştırmanın raporuna göre bu sitelerin %89’unun kullanıcılara zayıf şifre güvenliği sunduğu görülüyor. Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs, otel odası veya uçuş rezervasyonu yaparken ya da araba kiralarken kişisel verilerin korunması için ekstra önlemler alınması gerektiği konusunda kullanıcıları uyarıyor.

Günümüzde bir tatil ve seyahat planlamak, uçak ya da otel rezervasyonundan araba veya ev kiralamaya kadar kişisel verilerinizi paylaşmanızı isteyen pek çok işlem yapmayı gerektiriyor. Deshlane tarafından Nisan ayında yapılan 55 seyahat ve rezervasyon sitesinin güvenlik performansının test edildiği araştırmaya göre bu sitelerin %89’unun şifre güvenliğinde yetersiz olduğu ortaya çıktı ve bu siteler arasında Türkiye’de de hizmet veren bir çok site yer alıyor. Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs, internet üzerinden seyahat planlarken siber tehditlere karşı tetikte olunması gerektiğini vurgulayarak kişisel verilerin korunması için ekstra önlemler alınmasını öneriyor.

Seyahat Siteleri 5 Kritere Göre Derecelendirildi

Deshlane tarafından yapılan Seyahat Siteleri Şifre Reytingleri Raporu için siteler, sekiz karakterden daha kısa şifreleri kabul etme, harflerin ve rakamların karışık yazılmadığı şifreleri onaylama, otomatik şifre güvenliği uyarısı verme, üye olanlara onay ya da aktivasyon yollama ya da iki faktörlü kimlik doğrulama servisi sunma kriterleriyle değerlendirildi ve en az dört puan alan siteler başarılı sayıldı.

Airbnb 5, Booking.com 3, Trivago 1 Puan Aldı

Raporda en yaygın problemin %96 oranla kimlik doğrulama sorunu olduğu ortaya çıktı. Booking.com, Hertz, American Airlines ve InterContinental Group gibi önemli sitelerin iki faktörlü doğrulamada başarısız olduğu görüldü. Genelde sadece Airbnb tam not alırken Hilton, Marriott ve United Airlines dört yıldızla derecelendirildi. Booking.com ve skyscanner.com üç, Couchsurfing, Hotels.com iki puan aldı. Agoda, Air Canada, Trip Advisor ve Trivago ise 1 puanda kaldı. En düşük puanlı kategori 1,67 skor ile gemi tatili endüstrisi olurken 2,86 ile araba kiralama siteleri en iyi durumda gözüküyor.

Ayrıca, Dashlane’nin 2017’de Apple, Facebook ve PayPal gibi lider online alışveriş siteleriyle ilgili yaptığı araştırmada, alışveriş sitelerinin sadece %36’lık kesimi kriterleri karşılayamamıştı. Böylece seyahat siteleri, başka sitelere kıyasla da çok kötü bir performans göstermiş oldu.

Şifre Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 6 Belirleyici Özellik

Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs, seyahat planlayan kullanıcıların kişisel verilerinin güvenliği için daha fazla önlem alması gerektiğini vurgulayarak doğru şifreler seçebilmeleri için altı temel öneride bulunuyor.

1. Her hesap için mutlaka farklı bir şifre kullanın.
2. Sekiz karakteri aşan şifreler oluşturun.
3. Büyük ve küçük harflerin, rakamların ve özel sembollerin bir arada bulunduğu şifreler yaratın.
4. Günlük hayatta kullanımı yaygın kelime, söz ve deyimlerden veya bilinen kişi ya da yer isimlerinden kaçının.
5. Bir şifre yöneticisi kullanarak şifre üretme, depolama ve yönetme konusunda profesyonel yardım alın.
6. Seyahat ederken hiçbir zaman güvenliğinden emin olmadığınız bir Wi-Fi erişim noktasına bağlanmayın.