COVID SONRASINDA KİM DAHA HIZLI TOPARLANACAK?

Covid süreci dünya turizminde “sağlıkla ilgili güvenlik ve hijyen” konularına duyarlılığı artırırken, turistlerin görece sakin, seyrek ve butik alanları, konaklamaları daha fazla aramaya başlamalarını da tetikledi.

COVID SONRASINDA KİM DAHA HIZLI TOPARLANACAK?

Bu açıdan bakıldığında; kitle turizminin ortalama gelirli konuklarından ziyade daha “seçkin” kitleye hitap eden destinasyonlar Covid sonrası hazırlıklarını artırıyorlar.

Covid sonrasında hangi destinasyon şanslı?

Dünya turizmindeki rekabet, son 30 yıldır, ağırlıklı olarak kitle turizmi merkezinde ele alındı.Ancak Covid salgını bu eğilimi değiştirmeye başladı. İspanya ve Türkiye gibi kitle ve paket turizmi ağırlıklı çalışan ülkeler yalnızca yasakların kalkmasına göre plan yaparken, İtalya ve Fransa gibi ülkeler kendilerini ayrıştıran ürünlerde ısrar ediyor.

Mesela İtalya’daki ticaret odaları ortak girişimi, Covid sonrası dönemde yapılması gerekenlerle ilgili olarak ciddi bir çalışma yapıyor. Zaten kültür ağırlıklı turizm yapan İtalyanlar, bunu daha fazla öne çıkarma planlrı yaparken, İspanyollar yeni açıkladıkları kitle turizm merkezlerine yönelik daha sürdürülebilir turizm için bütçeler ayırmaya başladı.

İtalya’nın turizmdeki farkı ne?

Turizm davranışı ve seyahat kültürü bakımından Fransa gibi çok farklı özelliklere sahip olan İtalya, dünya markalarından aldığı desteklerle kültürel özelliklerini güçlendirmeye çalışıyor. Çünkü, İtalya’nın esas müşterisi bu. Turizmdatabank.com’un İtalya istatistiklerinden derlediği verilere göre; İtalya’da yurtiçinde seyahat eden yerli turist sayısıyla yurtdışından gelen yabancı ziyaretçi sayısı 64-65 milyonluk seviyelerle eşit durumda. Öte yandan iç ve dış pazarın, seyahat amaçları dağılımında da bir denge ve paralellik söz konusu. İspanya ve Türkiye’den çok farklı olarak; İtalya’ya gelen yabancıların %  43’ü kültür ve sanat ağırlıklı amaçlar taşıyorlar. Bu oran iç pazarda da % 28 gibi en yüksek ağırlığa sahip.Diğer yandan tarihi ve sanatsal açıdan ilgi gören şehirlerde, yabancılar gelenlerin % 60.5’ini ve konaklamalarında da % 59’unu oluşturuyor.

Sahil turizmi, İspanya ve Türkiye’de, gelen turistlerin en az % 40-45’ini, bazı şehirlere bakılırsa % 70-75’ini oluştururken, bu oran İtalya’da % 18-20 bandında. Hatta İtalya’da yerlilerin denizi seçme oranı % 27 ile daha yüksek.

İtalya’ya sanat, tarih ve kültür amaçlı gelenlerin sayısı 28 milyona dayanırken, yalnız deniz ve  sahil amacıyla gelenler ise 11-12 milyon dolayında.

İtalya’nın Covid sonrası turistik talep açısından bir diğer avantajı d doğal güzellikler ve değerler için gelen turist sayısı. Son dönemde İtalya bu kategoride 16-17 milyon turist çekti. Özetle İtalya’nın bu özellikleri, onu Türkiye ve İspanya karşısında daha şanslı göstermektedir.

İtalya’da talebin dağılımı, % – 2019

  Yerli Yabancı
Kültür Sanat vb 27,8 43,3
Güneş-Deniz 26,8 18,3
Doğal değerler 17,6 22,0
Sağlık, termal vb 3,7 2,7
Diğer 24,1 13,7