'ÇOCUK DOSTU' TURİZM SEKTÖRE ANLATILIYOR

Uluslararası Çocuk Merkezi (UÇM), hazırladığı 'Çocuk Dostu Turizm Projesi' ile sektör için büyük potansiyel olan 'çocuk dostu'nu kavram olmaktan çıkarıp; mönü, havuz, animasyon gibi özelliklerle sınırlı kalmayan yönüyle ele alınması için çalışma yapıyor.

 'ÇOCUK DOSTU' TURİZM SEKTÖRE ANLATILIYOR

Ailelerin tatil için nereye gideceklerinde belirleyici olan çocuklar için özel proje hazırlandı.Türkiye'de seyahat pazarında çocuk haklarının güçlendirilmesi ve çocukların şiddetten korunmaları amacıyla çalışan Uluslararası Çocuk Merkezi (UÇM)’nin bir yıldan beri üzerinde çalışarak hazırladığı 'Çocuk Dostu Turizm Projesi' turizm sektörlerinde çocuk haklarının güçlendirilmesi ve çocukların şiddetten korunmaları amacıyla yürütülen çalışma kapsamında turizm kavramı sadece çocuklara özel mönüler, çocuk havuzları veya çocuklara yönelik animasyonlar değil, aynı zamanda çocuk haklarının korunmasını amaçlıyor.

Animasyondan ibaret değil

Proje ile ilgili bilgi veren Çocuk Hakları Koordinatörü Işıl Erdemli "Çocuk dostu turizm kavramı sadece çocuklara özel mönüler, çocuk havuzları veya çocuklara yönelik animasyonlardan ibaret olmadığını” söyledi.

Proje kapsamında çocukların fiziksel güvenliğinin, sağlık ve hijyeninin, çocukların gelişimine yönelik boş zaman aktivitelerinin sağlanmasının öngörüldüğünü belirten Erdemli şunları söyledi: "Turizm sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin politikalarında çocukların yüksek yararının gözetilmesi gerekiyor.Tesislerde çocukların tüm şiddet türlerinden uzak oldukları turizm ortamlarının sağlanması, risklerin önceden düşünülmesi ve önlem alınması, bununla birlikte çocuklara birer birey olarak özenle davranan ve onlarla doğru iletişim kuran personelin çalıştırılmasını sağlamak temel hedeflerimizdendir.”
 
Projenin süpervizörü Çağıl Metin Balcı da konuyla ilgili şunları söyledi:
 
" UÇM uzmanları Türkiye'nin belli başlı bölgelerinde konaklama ve seyahat sektörünün üst düzey yöneticilerine eğitimler veriyor. Proje, sektör temsilcilerinin "The Code' olarak bilinen 'Seyahat ve Turizm Sektöründe Çocukların Sömürüden Korunmaları için Davranış Kuralları' belgesini imzalamalarını da teşvik ediyor. “