BİN YILLIK TÜRK KÜLTÜRÜ YARIN BAŞKENTTE

Bölgenin ilk tanıtım günleri, 19 – 22 Nisan 2018 tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Trakya Kalkınma Ajansı, Trakyalılar Vakfı ve Ruan Fuarcılık birlikteliğiyle yapılan “1. Trakya Tanıtım Günleri” yörenin meşhur lezzetleri ve geleneklerini Ankaralılarla buluşturmak için gün sayıyor.

Tamamen Türk halk kültürünün bir parçası ve Orta Çağ'dan kalma bin yıllık gelenek olan Bocuk Gecesi’ne benzer bir etkinlik de 1. Trakya Tanıtım Günleri’nde yer alacak. Kışın en sert gecesinin simgesi olan gecede; ‘Bocuk’ olarak adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine ve kabak pişen eve gelmeyip kötülük yapmadığına inanılıyor. Bu gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılıyor ve aile halkı, komşular, akrabalar geceye katılıyor. Gençler, çarşaflara bürünerek komşularını ’Bocuk geliyor’ diye korkutuyor. Bu gecede; suya atılan tahta, sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor.

KAKAVA ŞENLİKLERİ, ROMAN HALK DANSLARI, KIRKPINAR GÜREŞLERİ

Trakya’da Hıdırellez olarak adlandırılan ve kapı gıcırtısını oynama vesilesi sayan on binlerin hayat coşkusunu, sevinç gösterisini yansıtan Kakava Şenliği ve ateş gösterisinde ziyaretçiler birbirinden renkli görüntülere şahit olacak. Ayrıca etkinlikte yer alan Roman halk dansları, misafirlere keyifli dakikalar yaşatacak. Yaşları 40 ila 80 arasında değişen 40 kişilik “Cumhuriyet Kadınları Korosu” seslendireceği eserlerle adeta kulakların pasını silecek. Türkiye'nin en eski belediye bandolarından Edirne Belediyesi Bandosu performansını sergilerken; klarnetin büyülü sesi, yerel klarnet üstatlarının ezgileriyle dinleyenleri mest edecek. Efsanevi kökene sahip ata sporumuz, Edirne’nin Kırkpınar pehlivanlarının yağlı güreşleri de alanda canlandırılacak.

600 YILLIK SANAT ESERLERİ

15. yüzyılın ikinci yarısında Edirneli sanatkârların Türk-İslam sanatına kazandırdığı ve zamanla Osmanlı coğrafyasına yayılan yaklaşık 600 yıllık geçmişe sahip Edirnekâri sanatı eserleri de ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Edirne’deki en eski meslek ve zanaatlardan birisi olan süpürgecilik ve yörenin el emeği sabunları ile Tekirdağ köftesi, Edirne ciğeri, peynir helvası, badem ezmesi, meşhur Kavala kurabiyesi, Trakya peynirleri ile sucukları, satır et, coğrafi işaretli hardaliye, süt ve süt ürünleri gibi bölgenin birçok yöresel lezzeti Ankara’ya taşınacak.