AZERBAYCAN TURİZM PAZARI 1 MİLYONA KOŞUYOR

Ne varsa kardeşte var!

Türkiye, yılda yaklaşık 800 bin turistle Azerbaycan’ın turizmde en fazla tercih ettiği ülke oldu.

TÜROB Başkanı Müberra Eresin, iki ülkenin karşılıklı olarak turizmde önemli bir potansiyel taşıdığını söyledi. Eresin, iki ülke arasındaki turizm hacmini kısa süre içerisinde 1.5 milyon turist sayısına çıkartmak istediklerini kaydetti.

Türkiye, ‘tek millet iki devlet’ ülküsünden hareketle dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın turizmde en fazla tercih ettiği ülke oldu. İki ülke turizmde karşılıklı olarak büyük bir potansiyel vaad ederken, Azerbaycan turizm pazarı en büyük turizm pazarlarımız arasına girmeye başladı. Azerbaycan’dan Türkiye’ye yılda yaklaşık 800 bin kişi turistik amaçlı gelirken, Azerilerin en fazla ziyaret ettiği ülkeler sıralamasında Türkiye ilk sırada yer aldı. İki ülke arasındaki turizm hacminin kısa vade içinde 1.5 milyon turiste ulaşabileceği öngörülüyor.
Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), Kültür ve Turizm Bakanlığı, THY, İstanbul Ticaret Odası, Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı ile İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun katkı ve işbirliğinde Bakü’de düzenlediği workshop, Azerbaycan turizm pazarının potansiyelini gözler önüne serdi. Turist ve turizm gelirlerinin artırılması amacıyla hedef pazarlarda TÜROB tarafından sürdürülen tematik workshop dizisinin bir örneği olan organizasyon, Türkiye ve Azerbaycan’dan yoğun katılıma sahne oldu.

Şimdi ihmalleri telafi etme zamanı

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, iki ülke turizm pazarının karşılıklı olarak büyük işbirliklerine açık olduğunu ve önemli bir potansiyel taşıdığını belirterek, “Türkiye’ye yaklaşık 800 bin Azeri geliyor. Türkiye’den de yaklaşık 300 bin kişi gidiyor. Son workshop’umuzda farkettik ki, Azerbaycanlı kardeşlerimiz aslında bizlere çok yakın olduğundan tanıtım konusunda biraz ihmal ettiğimiz bir pazar olmuş. Şimdi ihmalleri telafi etme zamanı. Turizmde karşılıklı işbirliği ve tanıtım çalışmalarını daha çok artırmalıyız. Böylece turist sayıları kısa sürede katlanabilir” dedi.

Yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip olan Azerbaycan’dan yılda 5.8 milyon kişinin yurtdışına çıktığına dikkat çeken Eresin, “Turizm amaçlı seyahatlerde Türkiye tercih sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Daha sonra Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Gürcistan ve Ukrayna geliyor. Azeri turistler Türkiye’ye öncelikle tatil, alışveriş, sağlık ve eğitim amaçlı olarak geliyorlar. Harcama düzeyinde de ortalamanın üzerindeler. Bu nedenle, düzenlediğimiz etkinliğin iki ülke arasında var olan dostluk ve kardeşliği pekiştirmesinin yanında turizm ilişkilerine önemli katkılar yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.

İki ülke turizmcileri akın etti

Bakü’de düzenlenen workshop’a İstanbul, Sakarya/Sapanca, Kayseri ve İzmir’den toplam 37 otel katılım sağladı. Azerbaycan’ın önde gelen yaklaşık 200 seyahat acentesi ve tur operatörünün davetli olarak katılım sağladığı organizasyonda yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi. ‘Networking’ sonrası, yoğun katılımla yapılan gala programı açılışında Azerbaycan Sağlık ve Termal Turizm Birliği Başkanı Ruslan Guliyev, Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Müberra Eresin, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve TUGEV Başkan Vekili Bahadır Yaşık, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakü Kültür ve Tanıtma Müşaviri İrfan Çiftçi ile Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral tarafından gerçekleştirilen konuşmalarda iki ülke turizminin geliştirilmesine yönelik temenni ve beklentiler katılımcılarla paylaşıldı.

Organizasyona ayrıcan Azercaycan Devlet Turizm Ofisi Endüstri Müdürü Tural İbrahimov, Azerbaycan Seyahat Acentaları Birliği (ATAA) Başkanı Rufat Hajiyev, Azerbaycan Turizm İşletmeleri Birliği Başkanı Nahid Bagirov, Azerbaycan Otelciler Birliği Genel Sekreteri Gunay Sağlam ile Azerbaycan Sağlık ve Termal Turizm Birliği Başkanı Ruslan Guliyev in yanı sıra çok sayıda davetli ve basın mensubu katıldı.

Azerbaycan’dan ülkemize gelen turist sayısı

         2017                2018                2019*

TÜRKİYE    659.176           743.695           780.107

İSTANBUL   216.162           249.063           204.498

(*ilk 10 ay)