ANTALYA PİYAZI ARTTIK TESCİLLİ!

ATSO (Antalya Ticaret ve Sanayi Odası), Antalya turizmini gastronomiyle geliştiriyor. Yerli ve yabancı turistin tadına bakmadan gitmediği yöresel ürünlerden biri olan Antalya Piyazı ile ilgili tescil çalışmalarını tamamlayan ATSO (Antalya Ticaret ve Sanayi Odası) Antalya’nın ilk coğrafi işareti belgesini de Kapalıyol’da yer alan Topçu Kebap’a verdi.

ANTALYA PİYAZI ARTTIK TESCİLLİ!

Düzenlenen törenle belgelerini ATSO Başkanı Davut Çetin’den alan ilk tescilli mekân olan Topçu Kebap’ın sahibi Koray Gül basın mensuplarına Antalya Piyazını tarif etti ve konuklara ikram etti. Hem yöresel ürünleri geliştirmek hem de restoranları teşvik etmek amacıyla yapılan uyguma ile Antalya'nın kültürü, kimliği ve yerel lezzetleri de korunuyor.

ATSO, 2016 yılından bu yana önemli yöresel ürünler için coğrafi işaret tescili alıyor. “Antalya Piyazı” üreten, satışa sunan ya da menüsünde, kartvizitinde, ambalajında, tabelasında, ticari unvanında bu adı kullanan ya da satış, pazarlama, reklam, promosyon gibi faaliyetlerinde bu adı kullanan veya kullanmak isteyen kişiler hak sahibi olan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’ndan kullanma izni almaları gerekecek.

Antalya piyazı tescil çalışmasına da 2016 yılında başladık, bu yıl tescil aldık ve bugün ilk tescil belgemizi veriyoruz!

ATSO ( Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ) Başkanı Davut Çetin yaptığı açıklamasında, Antalya piyazı tescili ile amaçlarının sadece piyazı korumak olmadığını belirterek, “ Asıl amacımız Antalya'nın kültürünü, kimliğini, farklı değerlerini korumak ve kültürün katma değere dönüştürmektir. Bir kentin kimliği mimarisi, yemekleri, esnafı, insanlarının davranışı, sanat gibi   unsurlardır.  Kentlerimiz kimlikli olursa, insan da kimlikli, kişilikli olur. Kentin kültürünü, kimliğini kaybettiği yerde turizm ve ticaret gelişmez, hatta insanların da kültürü ve kişilikleri zayıflar. Biz bu nedenle 2016 yılından itibaren önemli yöresel ürünlerimiz için coğrafi işaret tescili alıyoruz.  Antalya piyazı tescil çalışmasına da 2016 yılında başladık, bu yıl tescil aldık ve bugün ilk tescil belgemizi veriyoruz” dedi.

Restoranlarımız hem geleneğe sahip çıkmalı hem yenilik yapmalı hem de turisti çekecek kampanyalar yapmalıdır!

ATSO Başkanı Çetin yaptıı açıklamada, “ Biz kalite standardına uygunluğa bakıyoruz ve bugün olduğu gibi, “Antalya Piyazı Coğrafi İşareti Kullanma Yeterliliği ve Yetkisine Sahiptir” ibaresinin yer aldığı   sertifikayı veriyoruz. İstanbul'da bazı restoranlar Antalya piyazı adıyla servis yapıyorlar, onların da artık bizden onay almaları gerekiyor. Tahinli piyaz bir Antalya buluşudur, Antalya'nın fikri mülkiyetidir, bu hakkımıza herkes saygı göstermelidir. Antalya turizmi bu tür kültür çalışmalarıyla, gastronomiyle gelişmelidir. Restoranlarımıza bu konuda büyük görev düşmektedir. Her sektör özgün ürün üretmeye ve markalaşmaya yönelmelidir. Bugün Antalya'da geleneksel Antalya yemekleri yapan kaç restoranımız kalmıştır. Biz Hüseyin Çimrin'in Antalya yemekleri kitabını bastık, sektör mensupları bunları denemelidir. Restoranlarımız hem geleneğe sahip çıkmalı hem yenilik yapmalı hem de turisti çekecek kampanyalar yapmalıdır. Bunları yapmadan oturursak, kent merkezinde restoranlar ve mağazalar özgün ürün satmazsa turizmi ve ticareti geliştiremeyiz” dedi

İşte Coğrafi İşaret alan “Antalya Piyazı”nın tarifi;

Kullanılan Malzemeler
Kuru fasulye, tahin, sarımsak, kaya tuzu, limon suyu, sirke, domates, soğan (isteğe göre), yumurta (isteğe göre), maydanoz, zeytinyağı.

Ana Malzeme
1 kg kuru fasulye: Sıra tipi kuru fasulye (mat, damarlı, küçük taneli)

Tarator Malzemeleri
Haşlanmış kuru fasulye 2-3 yemek kaşığı (Piyazcıların bazıları sosa fasulye koymadıklarını, sosunu yoğunlaştırdığını söylemektedirler.)
1 kg tahin: Kavrulmamış, açık renkli, yerli susamdan yapılmış tahin
1 baş sarımsak: Kaya tuzu ile dövülmüş yerli sarımsak
1 yemek kaşığı tuz: Kaya tuzu
250 ml. limon suyu: Mevsimine göre Antalya’da yetiştirilen Kara limon veya İnterdonato limonu suyu
250 ml. sirke: Üzüm sirkesi

Üst Malzemeler
Domates: Mevsimine göre tarla veya sera domatesi
Soğan: Beyaz, tatlı soğan (isteğe göre)
Yumurta: Haşlanmış yumurta (isteğe göre)
Maydanoz: Günlük, taze maydanoz
Zeytinyağı: Naturel sızma
Fasulye Haşlama
Fasulye bir gün önceden tuzlu suda ortam sıcaklığında bekletilir. Geceden bekletilen suyu dökülür, birkaç kez suyu değiştirilir. Üste çıkanlar ve köpüğü alınır. Fasulyeler çatlayıp iyice pişinceye, haşlama suyu çekilir gibi oluncaya kadar haşlanır ve ılımaya bırakılır. Süzülerek tabağa alınır.

Tarator Hazırlama
Tarator sosu hazırlanırken tahin, limon suyu, kaya tuzu, sarımsak ve sirke (isteğe bağlı 2-3 yemek kaşığı haşlanmış fasulye) kullanılır. Büyük çaplı üretimde oran olarak, 1 kg tahine 250 ml. sirke, 250 ml. taze sıkılmış limon suyu, 1 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 baş sarımsak kullanılır.

Servise Hazırlama
Fasulye ılıkken üzerine tarator sosu gezdirip, karıştırılır, üzerine de doğranmış domates, isteğe göre soğan ve haşlanmış yumurta eklenir. Zeytinyağı ve maydanoz ile süslenerek servis edilir.