ANTALYA’DA ÇANAKKALE SESLERİ

Halil ÖNCÜ ( ANTALYA ) - Antalya Çanakkaleliler Derneği tarafından, Kepez Belediyesi ve YÖRSİAD’ın (Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği) destekleri ile Çanakkale “18 Mart Deniz Zaferi ve Geçmişten Geleceğe Tarihi Yolculuk” adı altında bir program gerçekleştirdi.

ANTALYA’DA ÇANAKKALE SESLERİ

Program Kepez Neşet Ertaş STK Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilirken, programa ilgi oldukça fazlaydı. Antalya Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, YÖRSİAD (Yörük Sanayici ve İş Adamları Derneği) Başkanı Aykut Ege, Antalya Çanakkaleliler Derneği Başkanı Levent Yılmaz, Antalya Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar’ın yanı sıra Antalya’daki Dernek Başkanları çok sayıda öğrenci katılırken, programın onur konuğu ise 110 yaşında hayata veda eden dünyanın en yaşlı Çanakkale gazisi rahmetli Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Turgut Kaçmaz oldu.

Çanakkale’nin ve Çanakkale Ruhunun önemi anlatıldı

Protokol konuşmalarında Çanakkale’nin ve Çanakkale Ruhunun önemi anlatılırken, Çanakkale’nin tüm dünyaya mal olmuş bir şehir ve değer olduğunun altı çizildi. Bu değere her zaman sahip çıkılması gerekliliği ifade edilirken, program nedeniyle Başta Antalya Çanakkaleliler Derneği olmak üzere Kepez Belediyesi ve YÖRSİAD’a teşekkür edildi.

Programa ev sahipliği yaptığımız için gururluyuz!

Antalya Çanakkaleliler Derneği Başkanı Levent Yılmaz yaptığı konuşmasında, böylesine önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını belirtirken,” Bir Çanakkaleli olarak, bir Çanakkale sevdalısı olarak, Antalya Çanakkaleliler Derneği olarak bugünü düzenlemekten gururlu ve mutluyuz.Desteklerinden dolayı Kepez Belediyesi ve YÖRSİAD’a çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Çanakkale çok büyük bir destandır!

YÖRSİAD Başkanı Aykut Ege ise böylesine özel bir günde bir arada olup Çanakkale Zaferinin 104.yılında şehitleri rahmetle andıklarını belirterek,” Böylesine anlamlı bir günde burada olmak ve şehitlerimizi anmak ve Çanakkale Ruhunu yaşamak son derece önemli. Bu öyle bir destan ki, büyük önder Atatürk’ün “Ben size taarruz etmeyi değil, ölmeyi emrediyorum” sözleri ile bütün dünyaya Türkün cesaretini, vatan toprağı için, konu vatan toprağı olduğunda gerisi teferruat olduğunun haykırıldığı bir destandır” dedi.

Çanakkale hepimiz için çok önemli!

Programda konuşan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Çanakkale toprağına sarılmanın, vatana sarılmak olduğunu söylerken, “Vatan hepimiz için büyük bir sevgili ve o sevgiliye sarılabileceğimiz en güzel yer Çanakkale’dir” dedi.
Hakan Tütüncü yaptığı konuşmasında“Çanakkale hepimiz için çok önemli. Geçtiğimiz yüzyılın başında, ülkemizin düşman güçleri tarafından işgal ve parçalanmaya çalışıldığı bir dönemde kahraman atalarımızın, büyük bir vatanperverlikle, büyük bir milliyetperverlikle, en değerli varlıklarından, canlarından vazgeçerek, ülkemizi, milletimizi, memleketimizi kurtarmak, istikbalimizi kurtarmak anlamında yaptığı mücadelelerinin başında geliyor. Çanakkale, birinci dünya savaşının bana göre en önemli cephesi. Çünkü Çanakkale’yi geçseydi düşman İstanbul’a gelecek ve imparatorluğun hareminde milletimizin sinesine bir hançer saplayacaktı. Ve Çanakkale Geçilmez diyen ecdadımız, bu büyük oyunu bozmuş ve milletimizin istiklalini, istikbalini çok daha güzel bir şekilde müdafaa etmiştir. Aslında Çanakkale, bizim memleketimizin vatan olduğunu hissettiğimiz yerlerden bir tanesidir. Bizim için de Çanakkale bu anlamda çok çok önemli” dedi.

“Ben geldim dedeciğim!”

Başkan Hakan Tütüncü, 10 yılda yaklaşık 25 bin Antalyalıyı Çanakkale’ye götürdüklerini de söylerken,” Çanakkale bizim için çok önemli. İstedim ki, bu şehrin insanları, bu şehrin gençleri, çocukları, ev hanımları, yaşlıları, anneleri, babaları “Ben geldim dedeciğim!” diyerek o kahramanlarımızın yanlarına gitsinler. Ve bu toprakların bizim için nasıl vatan kılındığını orada en iyi şekilde görsünler. Ben bunu çok arzu ettim. Bunu istedim ve bunun için 2009’da ilk Belediye Başkanı olduğum zaman adeta bir seferberlik başlattık. Adını da Çanakkale seferberliği koyduk. Ve Çanakkale seferleri ile büyük bir seferberlik yaptık. Nereye bir seferberlik? Kendi tarihimize, milli kahramanlarımıza, milli tarihimize bir seferberlik. Ve 25 binden fazla Antalyalıyı bu 10 yıllık zaman zarfında Çanakkale’ye götürdük” dedi.

Çanakkale'yi kazandıran ruha sahip olmak gerekir!

110 yaşında hayata veda eden dünyanın en yaşlı Çanakkale gazisi rahmetli Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Turgut Kaçmaz’da yaptığı konuşmasında, Çanakkale Savaşının Türk Milleti için büyük bir destan olduğunu belirterek bu destanın büyük özveriler sayesinde kazanıldığını söyledi. Turgut Kaçmaz konuşmasında, Çanakkale ruhunu yaşatarak, “Çanakkale anlatılmaz. Çanakkale'yi kazandıran ruha sahip olmak gerekir. Rahmetli babam savaşları yaşar gibi anlatırdı" dedi.

Buğday Çorbası, Kuru Üzüm Hoşafı, ayran ve ekmek ikram edildi

Etkinlik bitiminde YÖRSİAD tarafından Çanakkale Savaşlarında askerlere dağıtılan Buğday Çorbası, Kuru Üzüm Hoşafı, ayran ve ekmek katılımcılara dağıtıldı.

Başkan Tütüncü’yü makamında ziyaret ettiler

Turgut Kaçmaz programın ertesi günü Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Antalya Çanakkaleliler Derneği Başkanı Levent Yılmaz, YÖRSİAD Başkanı Aykut Ege ve Turizm Yazarı- Gazeteci Halil Öncü ile birlikte Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'yü makamında ziyaret etti.Turgut Kaçmaz ile özel ilgilenen Başkan Hakan Tütüncü, 1923 yılında Milli takımın ilk formasının bir örneğini Kaçmaz’a sunarken, Kaçmaz da hatırlarını Başkan Tütüncü’ye anlattı. Ziyarete Kepez Belediye Meclis Üyeleri de katıldı.

Kemer’de büyük buluşma

Aynı gün, Çanakkaleli olan ve Antalya Kemer Bölgesinde turizm yazarlığı ve gazeteciliği yapan Halil Öncü büyük bir buluşmaya da sebep oldu.  110 yaşında hayata veda eden dünyanın en yaşlı Çanakkale gazisi rahmetli Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Turgut Kaçmaz ile Kemer'in tarihçisi olarak bilinen ve yaptığı çeşitli araştırmaları ve oluşturduğu arşivi ile eski Kemer'i ve 1800'lü yılların sonları ve 1900'lü yılların başlarında Çanakkale ve Çanakkale Savaşları ile ilgili elinde arşivleri bulunan ve günümüze taşıyan Ramazan Kar’ı buluşturan Öncü bu mutluluğa imza attığı için büyük bir gurur yaşadığını söyledi.

Ziyarete Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Antalya Çanakkaleliler Derneği Başkanı Levent Yılmaz'da katılırken, Ramazan Kar’ın arşivi konuklar tarafından büyük bir beğeni ile izlendi.
Halil Öncü yaptığı burada yaptığı açıklamasında, “İnanılmaz ve keyifli bir buluşma ve sohbet oldu. Turgut Amcam ve Ramazan Abimin bir araya gelmesi ile oluşan sinerji harikaydı. Bu arada aynı dakikalarda Ramazan Abiye konuk olan Kemerli öğrencilerde buluşmadan büyük keyif aldılar ve Turgut Amca ile bol bol fotoğraf çekip anılarını dinleme şansı yakaladılar. Yakın ilgisi için Ramazan Kar abimize çok teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.


Ramazan Kar ise, çok özel bir konuğu ağırladıklarını belirterek, arşivinde Çanakkale ile ilgili olan belgeleri ve yine Çanakkale Savaşında kullanılan su matarası ve dürbünü konuklara gösterdi.

Yörük Kültürünü yerinde gördüler

Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Antalya Çanakkaleliler Derneği Başkanı Levent Yılmaz ve Turgut Kaçmaz, Halil Öncü eşliğinde, Kemer'in merkezinde, Kemer yat marinasının arka tarafında çamlarla kaplı bir tepede bulunan ve Yörük kültürüne özgü peyzajıyla dikkat çeken Folklorik Yörük Parkında, tarihi ve otantik yapısı ile dikkat çeken Kemer Yörük Parkı'nı da gezdi.


Yörük Parkı sahiplerinden Cemal Şahin İyicil konukları ile yakından ilgilenirken, “Dünyanın en yaşlı Çanakkale gazisi Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu değerli büyüğümüz Turgut Kaçmaz, Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürü Sayın Kemal Dokuz, Antalya Çanakkaleliler Derneği Başkanı Sayın Levent Yılmaz, değerli dostumuz Turizm Yazarı Halil Öncü ile Yörük Parkı'nda ziyarette bulundular. Ziyaretleri ile bizleri önere eden değerli konuklarımıza sonsuz teşekkürler ediyoruz” diye konuştu.