ALMANYA TURİZMİ İÇİN 'GÜÇ BİRLİĞİ' MESAJI

COOP TRR’nin Essen’deki yıllık buluşması Avrupa’daki Türk kökenli turizmcileri, ülkemizden gelen meslektaşlarıyla bir araya getirdi. Almanya’dan gelecek turist sayısında yüksek artışın devam edeceği öngörülerinin paylaşıldığı toplantıda, Türk reise büroların önemi vurgulandı.

ALMANYA TURİZMİ İÇİN 'GÜÇ BİRLİĞİ' MESAJI

Avrupa’daki Türk kökenli seyahat acentecilerini tek çatı altında buluşturan Avrupa Türk Seyahat Acenteleri Birliği (COOP TRR), Türkiye'den ve Avrupa'dan turizmcileri 17 Kasım Cumartesi günü Almanya'nın Essen kentinde düzenlediği etkinlikte bir araya getirdi. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen bu buluşmada, başta Türkiye-Almanya turizm ilişkileri olmak üzere Türk turizminin gelecek yılına ışık tutulurken, 'Birlikten güç doğar' mesajı verildi.

Essen Ruhrturm Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı Berlin Kültür ve Tanıtma Müşaviri Hüseyin Gazi Coşan, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Mücella Kantaroglu, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turizm İşletmecileri Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, Öger Tours Genel Müdürü Songül Göktaş Rosati ve Bulgaristan'ın önde gelen otel zinciri Albena Hotels'in Temsilcisi Georgi Minev katıldı. İngiltere, Finlandiya, Hollanda, Belçika, Bulgaristan, Rusya gibi pek çok ülkeden gelen turizmcilerin buluştuğu etkinlikte, birçok işbirliği görüşmeleri gerçekleştirilirken, otelin fuar alanında açılan stantlarda yeni turizm ürünleri tanıtıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan COOP TRR CEO'su Cumhur Sefer, "Bizler Almanya'daki Türk turizmciler olarak köklü bir geçmişe sahibiz. Uzun yıllardır bu sektörün temel taşları olarak hizmet veriyor, Türk turizmine katkı sağlamak için çalışıyoruz. Hem sayı, hem de güç olarak turizmde söz sahibiyiz" dedi.  Hedeflerinin tüm Avrupa’daki Türk kökenli seyahat acenteleriyle güçlü bir ağ kurup tanıtım yapmak olduğunun altını çizen Sefer, her geçen gün üye sayılarının arttığını vurguladı.
Sadece kendi aralarındaki işbirligine odaklanmadıklarını, turizm tüketicisine yönelik çalışmalar da yaptıklarını söyleyen Sefer, "Geçtigimiz yıl Berlin, Stuttgart, Hannover, Hamburg, Essen ve Nurnberg'te katıldığımız fuarlarda Alman tatilcilere sıcak satış da yaptık. 2019'da da bu fuarlarda yer almaya devam edeceğiz" dedi.

Almanya'nın önemli merkezlerinde road showlar (tanıtım turları) yaptıklarını anlatan Sefer, buralarda COOP TRR'ye üye acenteler için güzel iş bağlantıları kurduklarını kaydetti. Cumhur Sefer şöyle konuştu: "Üç yıl önce kurduğumuz COOP TRR bugün büyük bir birlik haline geldi. En başından beri bize inanan ve destekleyen başta TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜROFED, TÜRSAB olmak üzere tüm acentelerimiz, tur operatörlerimiz ve otellerimize çok teşekkür ederiz. Birlikten güç doğar. Önümüzde hala gidecek çok yolumuz var."
Öger Tours Genel Müdürü Songül Göktaş Rosati, Sefer'den sonra söz alarak "Almanya'daki Türkiye paketi satışları sayenizde bir yıldız gibi yeniden parladı" dedi. Türkiye'nin turizmde olması gereken yere, yani tepelere döndüğünü savunan Göktaş, "Onu zirveye azminizle, inancınızla sizler taşıdınız" diye konuştu. 2019 kontratlarından Türkiye'nin 2015 rakamlarına geri döneceğinin sinyallerini aldıklarını kaydeden Göktaş, Öger Tours'un gelecek yıl 50. yılını kutlayacağını bildirerek, bu özel yıla özgü müşteriler ve acentelerine yönelik çeşitli etkinlikler ve sürprizler yapacaklarını müjdeledi.

TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi ve ALTİD Başkanı Burhan Sili de konuşmasında COOP TRR'yi hep desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini vurguladı. Almanya'dan gelen turist sayısında yeniden yükseliş sürecine girildiğini belirten Sili, bunun ortak bir çalışmanın eseri olduğunu kaydetti. Sili, "TÜROFED olarak en son geçtiğimiz sıkıntılı dönemde, başta Almanya olmak üzere tüm kaynak pazarlarımızda ciddi bir çaba içerisindeydik, ikili ilişkilerimizi yoğun ve sıkı tutarak çalıştık. Bunun Almanya ayağında sizler vardınız, çabalarınız için bu anlamda sizlere teşekkür etmek istiyoruz" diye konuştu.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Mücella Kantaroğlu ise 2018 yılını Türkiye turizmi için başarılı bir yıl olarak tamamladıklarını söyleyerek bunda seyahat acentelerinin rolüne dikkat çekti. Bu yıl sonuna kadar Türkiye’de ağırladıkları Alman turist sayısının 4 milyonu aşacağını bildiren Kantaroğlu, "Bu başarıda sizlerin payı çok büyük" dedi. Kantaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk, kuşkusuz iki ülke arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin gelişmesinde kilit rol alıyor. Bunda turizme çok büyük bir görev düşüyor. Türk acentelerin bugüne kadar yaptıkları çalışmaları işte bu yüzden çok önemli buluyoruz. Sizleri üstün çabalarınız için tebrik ediyor, başarılarınızın gelecekte de aynı şekilde sürmesini temenni ediyoruz.”    
Almanya'dan yılda 70 milyon kişinin yurt dışına seyahat ettiğini, Türkiye turizmi olarak bu rakamdan aldığımız paydan daha fazlasını hak ettiğimizi vurgulayan Kantaroğlu, ülkemizin sadece deniz, kum ve güneşten ibaret olmadığını, turizm yelpazesinin çok geniş olduğunu anımsattı. Kantaroğlu, Göbeklitepe, Efes gibi pek çok tarih ve kültür merkezimize değinerek, Türkiye'nin tarihi ve kültürel zenginliklerinin turizmde daha fazla öne çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.
Toplantının son konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Berlin Kültür ve Tanıtım Müşaviri Hüseyin Gazi Coşan da Türkiye-Almanya ilişkilerinde geçen dönemlerde yaşanan olumsuzlardan turizmin de etkilendiğini anımsattı. Coşan, “Turizm bir barış projesidir. İki ülke arasındaki ilişkileri turizmciler olarak biz geliştirmeliyiz; bu ilişkiler siyasi tartışmalara bırakılmayacak kadar değerlidir” dedi.

Hüseyin Gazi Coşan şunları ifade etti: “Anadolu medeniyetlerin kaynağıdır, şiir gibi ülkemin insanı da bir başkadır. Ben kendimi Almanya'da evimde hissediyorum Almanlar da kendilerini Türkiye'de evinde hissetmelidirler ve hissediyorlar da. Türkiye'nin tanıtımı sadece Bakanlığın yaptığı reklamlarla olmaz, bunu burada birlikte yapmalıyız. Türkiye sıradan bir tatil ülkesi değildir, başarılı bir tatil ülkesidir. Türkiye turizminin bu başarısında buradaki Türkiye kökenli acentelerin emeği büyüktür. Krizin göbeğindeyken Türk acenteler satışlarına başarıyla devam edebilmeyi başarmıştır; nitekim '20 yıllık Alman müşterim şimdi almıyor' diye satamayınca ağlayan acenteci tanıyorum. Bu kadar güzel bir motivasyon olabilir mi? Almanya’daki bin 600’ü aşkın acente, Türkiye satışı yapmak için çalışmaktadır. Tur satışlarının en az yüzde 40-50'sini bu acenteler yapıyor. Ürünleri tur operatörleri çıkarıyor ama sizler satıyorsunuz. İşte bu yüzden bir arada olun, birlikte olun. Daha çok satın, siz kazanın, herkes kazansın. İki ülkenin turizminden herkes kazanacak.”  
Açılış konuşmalarının ardından fuar alanına geçerek tüm gün boyunca birlikte olan turizmciler, gelecek yılın Türkiye satışlarına ilişkin öngörülerini paylaştı. Almanya'daki turizm sektörünün kalbi reise büroların temsilcileri, diğer Avrupa ülkelerinden gelen meslektaşlarıyla 2019 için çift haneli büyüme öngörüsünü dile getirirken son üç yılın en büyük rakamlarının yakalanacağı tahmininde de bulundu. 

Öte yandan COOP TRR bu yılki buluşmada ilk olarak bölgesel tanıtımlara başladı ve ilk konuk destinasyon Ankara oldu. Essen merkezli Ankaralılar Kültür ve Dayanışma Derneği fuar alanında bir stant açarak tanıtım yaptı ve gece dernek merkezinde katılımcılar için özel bir yemek düzenledi.