6.MAVİ BAYRAK EĞİTİMİ ANTALYA BELEK’TE GERÇEKLEŞTRİLİYOR



 Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından gerçekleştirilen Protokol konuşmalarında Mavi Bayrak’ın önemi ve çevreye olan katkısı dile getirildi.

TURÇEV ( Türkiye Çevre Eğitim Vakfı ) Genel Müdürü Murat Yiğitol, bugün 45 ülkede uygulanan bir program olan Mavi Bayrak programının 4 bin 400 plaj, marina ve teknede uygulandığını belirterek, “Mavi Bayrak Plajlar, marinalara ve teknelere verilen uluslararası bir çevre ödülüdür. Ama bu sadece bir çevre ödülü değil. Birleşmiş Milletler dünya turizm örgütünün dünyanın en saygın bilinen etiketi olarak belirlediği bir eko etiket. Esasende bir çevre eğitim programı. Bugün 45 ülkede uygulanan bir program Mavi Bayrak programı. Şu anda yaklaşık 4 bin 400 plaj, marina ve teknede mavi bayrak dalgalanmakta. Programın Uluslararası koordinasyon merkezi Danimarka’da bulunan Uluslararası Çevre eğitim vakfı yürütmekte. Türkiye’deki koordinasyonunu da Turizm Bakanlığının 1993 yılından bu yana Türkiye Çevre Eğitim Vakfı yürütüyor” dedi.



Serik Kaymakamı Haluk Şimşek yaptığı konuşmasında çevrenin önemine dikkat çekerek, temsilci eğitimin hayırlı olması dileklerinde bulundu. Şimşek, “Bölgemiz Türkiye2nin en güzel otellerinin olduğu önemli bir turizm bölgesi. Türkiye’de de dünyada da 15 tane golf sahasının aynı band ürerinde yer alan başka bir alan yok zaten. Bizim bölgemize gelen turistler orta ve üst seğmenlerde. Antalya zaten turizmin merkezi, Belek de gözbebeği. Buradaki görevimiz denizin temiz kalması için tüm kurum, kuruluş ve paydaşlarla elimizden geleni yapmak ve gelecek nesillere de denizlerimizin temiz kalmasını sağlamak. Benim çocukluğum deniz kenarında geçti. O zamanların denizini iyi biliyorum ama o günkü denizi pek göremiyorum. Ama bizden sonraki nesiller de bu denizi göremedik dememeleri lazım. Bu bir insanlık vazifesi. Dünyada sadece insanlar yaşamıyor, hayvanlar var, bitkiler var. Ve gelecek kuşaklara, gelecek nesilleri aynı doğayı en azından koruyarak bırakmamamız gerekiyor. Bunun içinde herkese görev düşüyor. Burada Mavi Bayrak Temsilci Eğitiminde belge olacak arkadaşlara hem bizim bölgemizde hem diğer yerlerde çok daha büyük iş düşüyor.” dedi.



BETUYAB ( Belek Turizmci ve Yatırımcıları Birliği ) Genel Müdür Yardımcısı Sinan Işık, Mavi Bayrağın 1998 yılından bu yana 20 yıldır aralıksız Belek Turizm Merkezinde dalgalanmaya devam ettiğini belirterek  “ Bölgemizde ilk kez 1997 yılında Mavi Bayrak için bölgemizden TURÇEV’E başvuruda bulunulmuştur. Mavi Bayrak ödülü 1998 yılından bu yana 20 yıldır aralıksız Belek Turizm Merkezinde dalgalanmaya devam etmektedir. Temiz denize sahip ve istenilen kriteriler sağlayarak nitelikli ve donanımlı sahillere verilen Mavi Bayrak ödülü aynı zamanda sürdürülebilir turizmin de güvencesidir” dedi.





Kültür ve Turizm Bakanı Canan Cantemur Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Mavi Bayrak’a Bakışı, Sağlık Bakanlığı Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Hüseyin Yücel, Yüzme Suyu Kalitesi İzleme Çalışmaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED, İzleme ve Denetim Dairesi Başkanı İbrahim Özdemir’de katılımcılara Otellerin çevre kirliliğini önlemek için alacağı önlemler hakkında bilgiler verdiler. Eğitimlerde TURÇEV Antalya Temsilcisi Lokman Atasoy Tarafından Plajlarda Çevre Yönetimi Kriterleri anlatıldı, plaj kirliliği ölçüm metodu ve plajda çevre eğitim oyunu gerçekleştirildi. İki gün sürecek olan eğitimler sonrasında genel bir anket ve yazılı sınav yapılacak ve kazananlar Mavi Bayrak Temsilcisi olma hakkı kazanacak.