2021 MAYIS AYINA ULAŞABİLMEK BİRİNCİ HEDEFİMİZ!

Halil ÖNCÜ (ANTALYA) - Barındırdığı birinden farklı deniz canlıları ile Türkiye'nin en uzun tünel akvaryumlarından birini bünyesinde barındıran Antalya Akvaryum gelecekten umutlu.

2021 MAYIS AYINA ULAŞABİLMEK BİRİNCİ HEDEFİMİZ!

Bu yıl sıkıntılı bir dönem yaşadıklarını belirten Antalya Akvaryum Genel Müdürü İsmail Arık, öncelikli hedeflerinin pandemi süresince on binlerce canlıyı hayatta tutmak olduğunu ve bunun da çok büyük bir maliyet oluşturduğuna dikkat çekerek, sezonu ve 2021 yılı için beklentilerini paylaştı:

Antalya Akvaryum olarak sıkıntılı bir dönem geçirdik!

“İşletmemiz adına 2020 yılı zor bir yıldı. Çok şey kazanacağımızı ümit ederken, maliyetlerimizi nasıl karşılarız hesapları yapmaya başladık. Antalya Akvaryum olarak çok sıkıntılı bir dönemdi.  Bunun sebepleri çok ama, misafir kabul etmesek dahi on binlerce canlıyı hayatta tutmak, çok büyük bir maliyet. Ve kapalı olsanız dahi, bu maliyetlerin hiç durmadığını bakım maliyetlerinin devam ettiğini yaşayarak görmek de ayrı bir travmaydı bizim adımıza. Bu sıkıntıyı bertaraf edebildiğimizi düşünüyoruz. Bütçemizde belki birkaç 10 Milyon zarar yazabiliriz ancak, hayatta kalmak işletmemizi misafirin hizmetine açık tutmak bizim için birinci öncelikti. Bunu başarabildiğimizi düşünüyoruz. Kasım ayındayız. 2021 mayıs ayına ulaşabilmek birinci hedefimiz. Şu ana kadar bunu başarabildiğimizi düşünüyorum. Eminim diğer bütün paydaşlarımız da kar, zarar, nakit akışı bunlara bakmaksızın kendini 2021 sezonuna nasıl atacağını hesaplıyor. Bizde bunu yapıyoruz. 2021 için ümitliyiz. En azından 2020 yılından çok daha kötü geçmeyeceğini ümit ediyoruz. İyimser tablolar 2019 kadar iyi geçeceğini gösteriyor. Biz biraz daha kötümser tarafta tedbirli olma planları yapıyoruz. 2019’un %60’ını yakalamış bir sezonu, 2021 yılı için başarı olacağını düşünüyorum. Genel toparlanmanın da 2022 yılında başlayacağını umut ediyoruz”

Bu dönem hepimiz için zor ve planlanmamış bir dönemdi!

Antalya’nın çok zor bir 2020 yılı geçirdiğine de dikkat çeken Genel Müdür İsmail Arık” Biz bütçelerimizi Kasım ayı gibi yapar gelecek yılı planlarız. Bütün turizm paydaşları gibi bizde 2020 yılını 2019 yılında planladığımızda tüm zamanların en iyi yılı olacağını tahmin etmiştik. 10 Mart itibarı ile Pandeminin başımıza geleceğini hiç birimiz hesaplamamıştık.  Vhuan’da Ararlık 2019’da vuku bulan olayın da daha önce benzer görülen gripler gibi bölgesel kalacağını, küresel bir sorun haline geleceğini hiç düşünmemiştik. 17-20 Milyon misafirin Antalya’ya ineceğini hesaplarken, mart ayı itibarı ile bütün havalimanları kapandı ve 90 gün boyunca 20 Haziran’a kadar hiçbir hareketimiz olmadı. Bu dönemde üç aylık bir süreçte Antalya Akvaryum da İl Hıfsızıha Kuralları gereğince, halk sağlığını korumak adına kapalı kaldı. 21 Haziran’da tekrar kontrollü bir şekilde faaliyetlerimize başladık. 1 Ağustos’ta Rusya ve Almanya ile uçuşlar yeniden başladı. Bu dönem hepimiz için zor ve planlanmamış bir dönemdi. 1 Ağustos ve geldiğimiz Kasımın ortasına kadar Antalya’da 3 milyonu yakın misafiri ağırladık. Bu rakam geçen yılın beşte biri demek. Çok otelci dostumuz otelini açmadı. On binlerce çalışanımız 2019 kasım ayından beri işsiz. Bu bakımdan Antalya’da 18 aydır çalışmayan personelimiz var. Baktığımızda bu çok ciddi bir sosyal sorun” diye konuştu.